Mikä on ASP laina-lisälaina?

Katsaus käsitteeseen ASP laina-lisälaina, joka tulee ajankohtaiseksi tilanteissa, joissa ASP-lainasumma ei riitä kattamaan ensiasunnon hankintahintaa.

Asuntosäästöpalkkio-järjestelmän tarkoituksena on tukea nuoria suomalaisia heidän ensiasuntonsa hankinnassa, jonka vuoksi ASP-systeemiin on luotu monenlaisia rajoja sen väärinkäytön estämiseksi.

Yksi näistä rajoista on ASP-lainoille oleva enimmäismäärä, jonka eduskunta säätää asetuksilla. Koska ASP-järjestelmä tukee ensiasunnon hankkijoita, nämä lainojen enimmäismäärät ovat melko alhaisia.

ASP-lainojen enimmäismäärät vaihtelevat kunnittain siten, että Helsingissä enimmäismäärä on euroissa 180 000, Vantaalla, Espoossa, ja Kauniaisissa 145 000, ja muualla Suomessa 115 000.

Danske Bank, jonka asiakaskunta koostuu varsinkin suurten kaupunkien asukkaista, on ilmoittanut, että sen ASP-lainanottajista noin 60 % joutuu ottamaan lisälainaa ASP-lainan oheen.

Lisälainan koko Danske Bankin ASP-asiakkailla on reilut 20 prosenttia koko lainasummasta.

ASP-laina vs lisälaina

Kun ASP-tililläsi on riittävät säästöt koossa (vähintään 10 % omarahoitusosuus ensiasunnon hankintahinnasta), pankkisi voi myöntää sinulle ASP-lainan.

Tähän ASP-lainaan liittyy joukko lain sanelemia erityisetuja, joista hyötyminen edellyttää, että asunto tulee omaan vakituiseen asumiskäyttöösi.

Se kuinka paljon saat säästöillesi maksimissaan ASP-lainaa lasketaan ASP-tilin hyväksytyistä talletuksista (säästöt kerrottuna yhdeksällä).

Lainaa laskettaessa huomioon otetaan ASP-tilillesi tehdyt talletukset, niille maksettu yhden prosentin vuotuinen peruskorko, sekä niille maksettava lisäkorko (2% – 4% pankista riippuen).

Saat lainaa korkeintaan 90 % asunnon kauppahinnasta tai omakotirakentajan sinulle toimittamasta kustannusarviosta.

Lisälainan ottaminen pankilta tuleekin ajankohtaiseksi, kun ASP-laina ei kata tätä 90 prosentin osuutta asunnon hankintahinnasta.

Tärkeä seikka lisälainan kohdalla on, että se on ASP-lainastasi erillinen, eikä siihen siten sovelleta ASP-lainaan liittyviä ehtoja.

Sen sijaan sovit suoraan pankkisi kanssa tämän erillisen lainan ehdoista kuten tekisit muistakin ensiasunnon lainoista, myös lisälainan vakuuden suhteen.

Lisälainalle (kuten ASP-korkotukilainallekin) on mahdollista saada valtiontakaus, mutta lisälainan osalta tämä takaus on maksullinen palvelu. Valtiolle suoritettava takausmaksu muista kuin ASP-lainoista on 2,5 prosenttia takauksesta.


Kummassakin lainassa takaus voi olla enintään 25 prosenttia lainasta ja asuntokohtainen takauksen enimmäismäärä on 50 000 euroa.