Mikä on musta American Express kortti?

American Express Centurion Card, joka tunnetaan epävirallisesti nimellä musta American Express kortti ja musta Amex kortti, on kutsupohjaisesti saatavilla oleva luksusmaksukortti.

Kortti on mahdollista saada vain Platinum Card -kortinhaltijana, jonka American Express kutsuu Centurion-ohjelmaan kun tämä on täyttänyt tietyt kriteerit.

Centurion Card -korttia on olemassa yksityishenkilöille ja business sekä corporate -versioina.

Virallinen nimi kortille on American Express Centurion Card, jota ei tule sekoittaa samalta kuulostavaan Mastercard Black Card mustaan korttiin.

Arkipäiväisessä mielikuvituksessa American Express musta kortti tuo mieleen mielikuvia maailman rikkaimmista ihmisistä käyttämässä rahaa kohteisiin, jotka vastaavat useimpien suomalaisten vuosiansioita.

Kortti lanseerattiin American Expressin toimesta vuonna 1999, osittain vastineeksi niille vuosia levinneille huhuille, että yhtiöllä oli olemassa äärimmäisen valikoiva musta kortti ultrarikkaille asiakkailleen.

Musta Centurion American Express kortti.

Miten voit saada Amex mustan kortin?

Vaikka voit käydä lukemassa Centurion -kortin englanninkieliset korttiehdot netin kautta osoitteessa www.americanexpress.com/us/cardmember-agreements/centurion.html, samoilta (tai suomenkielisiltä) sivuilta et löydä hakemusta korttia varten. Tämä johtuu siitä, että kortti on tarjolla Amexin asiakkaille vain kutsusta.

Mikä on erikoista mustan kortin suhteen että American Express ei myöskään julkisesti kerro niitä vaatimuksia, mitä Centurion Card -kortin saamiseksi tulee täyttää. Sen sijaan internet on täynnä kertomuksia siitä, miten asiakkaat ovat saaneet kutsun tähän korttiohjelmaan.

Näiden käyttäjien kertomusten perusteella, joista suurin osa on Yhdysvalloista, saadaksesi mustan American Express kortin, sinun tulee…

1) käyttää muita Amex kortteja,
2) olla aktiivinen kortinomistaja vähintään vuoden ajan, sekä
3) maksaa Amex korteillasi vähintään USD 250 000 (noin EUR 225 000) edestä vuoden aikana (vaikkakin jotkin väittävät kynnyksen olevan niinkin korkealla kuin USD 500 000 / noin EUR 450 000).

Mitä American Express mustan kortin omistaminen tulee maksamaan?

Jos täytät jossain vaiheessa yllämainitut ehdot mustan (ja metallisen) American Express Centurion -kortin saamiseksi ja tulet kutsutuksi ohjelmaan, sinun tulee maksaa tästä etuoikeudesta melko muhkea summa sekä jäsenhakemus maksuna että vuotuisenä jäsenmaksuna.

Suomen American Express ilmoittaa Centurion kortille seuraavat maksut (2021):

Liittymismaksu: 3500 €
Vuosimaksu: 3500 €

Centurion-kortin vuosimaksuna perittävä jäsenyysmaksu sisältää yhden Centurion-rinnakkaiskortin ja kahdeksan Green Card -rinnakkaiskorttia.

Yhdysvalloissa vastaavat maksut mustan kortin omistajille ovat:

Liittymismaksu: US$ 10 000
Vuosimaksu: US$ 5 000

Jos korttiin liittyvät maksut shokeeraavat sinua, et luultavasti ole (vielä) valmis mustan Amex kortin omistajuuteen. Sen sijaan sinun kannattaa keskittyä rakentamaan luottotietojasi muiden markkinoilla olevien korttien kautta.

Mikä on “mustan kortin” korko?

American Express Centurion kortti on luonteeltaan maksukortti – ei siis luottokortti – mikä tarkoittaa, että sinun tulee maksaa korttimaksujesi saldo pois kokonaisuudessaan jokaisena kuukautena.

Sama pitää paikkansa joukkoon muitakin American Express kortteja, kuten Suomessa suosittu kultainen American Express kortti.

American Express “Black Card” korttiedut

Amex Centurion kortin tuomat edut omistajalleen ovat yhtä lailla maailmanluokkaa kuin kortin maine itsessään.

Internetissä on hurjia tarinoita siitä, millaista valtaa tämä kortti edustaa ja millaisia palveluita sen omistamisella saa käyttöön.

Esimerkkinä näistä tarinoista on mm. se, kun Centurion -kortin omistaja halusi löytää ja omistaa yhden Kevin Costnerin Tanssii susien kanssa elokuvassa ratsastamista hevosista. Hevonen löytyi siitoshevostilalta Meksikosta, kortinhaltija sai ostettua sen, ja eläin toimitettiin uudelle omistajalleen Eurooppaan.

Membership Rewards pisteet

Kun käytät American Express Centurion korttiasi ostoksiin, ansaitset jokaisesta ostoksesta Membership Rewards -pisteitä.

American Express Membership Rewards -pisteet ovat rahanarvoisia etuja, joita voit muuntaa esimerkiksi Amexin kumppaniyhtiöiden etuohjelmien (mukana mm. Finnair Plus) kautta lennoiksi ja hotelliyöpymisiksi.

24/7 henkilökohtainen concierge -ohjelma

Centurion -kortin concierge ohjelma on erittäin joustava, jonka puitteissa voit tehdä henkilökohtaiselle conciergellesi pyyntöjä uniikkien palveluiden suhteen.

Esimerkkeinä esitetään usein vaikkapa sitä, että haluaisit eturivin lippuja Taylor Swiftin konserttiin, tai sulkemisajan jälkeistä shoppailumahdollisuutta Pariisin YSL lippulaivaliikkeessä, tai muutoin lähes mahdotonta pöytävarausta New York Cityn Nobu ravintolaan perjantai-illaksi.

Mikään pyyntö ei ole poissa mahdollisuuksien rajoista Centurion concierge palvelun suhteen, joka on käytettävissä 24/7, mutta voit käyttää sitä myös yksinkertaisempiin pyyntöihin, kuten vaikkapa kuljetuksen järjestämiseen vieraassa maassa hotelliltasi kauempana sijaitsevaan nähtävyyteen.

Korttiin automaattisesti kuuluvat hotellien eliitti-tason jäsenyydet

Centurion kortinhaltijana saat automaattisesti Marriott Bonvoy Gold Elite statuksen, jonka kautta käyttöösi tulevat ilmaiset huonetason korotukset ja maksuttomat myöhäiset uloskirjautumiset hotelleista.

Eliittihotelli-ohjelmien joukkoon kuuluvat myös mm. Hilton Honors Diamond, IHG Priority Club Rewards Platinum Elite, sekä Relais & Châteaux 5C, joissa etuihin kuuluvat esimerkiksi maksuton internet ja huoneen tason korotukset.

Kortti pitää sisällään lisäksi Centurion Hotel Program -ohjelman, jonka edut kattavat viisi erillistä luksushotelliketjua: Aman, Belmond, Mandarin Oriental, Peninsula Hotels, sekä St. Regis.

Mustaan korttiin automaattisesti kuuluvat autonvuokrauksen eliittitason statukset

Centurion -kortti pitää automaattisesti sisällään eliittitason jäsenyyden autovuokraamoissa kuten Hertz ja Avis.

Siten, kun vuokraat autoa maailmalla mustalla Amex kortillasi, saat mm. ilmaisen autonvuokrauksen perusvakuutuksen sekä maksuttoman tiepalvelun, mukaanlukien hinaukset ja auton käynnistykset.

Musta American Express kortti sisältää Centurion Auto -ohjelman, jonka puitteissa pääset vaivattomasti ja poikkeuksellisin hinnoin vuokraamaan luksusautoja eri puolilla maailmaa, mukaanlukien Lamborghineja, Bentleytä, ja jopa F1-autoja rata-autoilua varten.

Muut Centurion -kortin tuomat matkustamisen edut

Kuten muutkin American Express kortit, musta Amex Centurion kortti tarjoaa merkittävän määrän etuja juuri paljon matkusteleville.

Centurionin maailmanlaajuisia korttietuja on olemassa laaja lista, kattaen risteilyt, ravintolat, luksumyymälät, sekä erilaiset tapahtumat.

Paljon matkusteleville tärkeä etu ovat American Express Centurion loungetilat, jotka tunnetaan maailman parhaimpiin kuuluvina lentokenttä-loungeina, sisältäen huippuluokan ruokaa, juomia sekä palveluita, osassa jopa päiväkylpyläpalveluita sekä hierontoja.

Centurion korttiin kuuluu myös Priority Pass Select -jäsenyys, jolla pääset noin 1 200 lentokenttäloungetilaan eri puolilla planeettaa.

Lentokenttien Meet & Greet -palvelut ovat tarjolla Centurion kortin omistajille 32 kansainvälisellä lentokentällä, sisältäen henkilökohtaisen avustajan, joka auttaa sinua selviytymään passintarkastuksesta ja maahantulotarkastuksesta nopeammin.

Centurion mustan kortin haltijana saat eksklusiivisia kutsuja yksityisiin tapahtumiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Korttiin kuuluu maksuton ShopRunner -jäsenyys ja joukko shoppailuun liittyviä suojauksia ja turvallisuus-ominaisuuksia.

Musta Amex kortti.

Mustan kortin käytön euromääräiset rajoitukset

Kaikkein tunnetuin Centurion kortin käytön etu on se, että siihen ei liity ennakkoon asetettua käyttörajaa tai luottorajaa.

Mustan kortin omistajat ovat esimerkiksi Euroopan markkinoilla käyttäneet korttiaan (American Expressin Euroopan aluejohtajan mukaan) mm. Bentley auton ostamiseen (noin 300 000 € ostos) sekä yksityisten lentokoneiden charteeraamiseen (helposti kymmeniä tuhansia euroja per lento).

Saatko useamman mustan kortin jäsenyyden myötä?

Mustaan American Express korttiin on mahdollista saada yksi rinnakkaiskortti, mutta vuosimaksuun kuuluu Suomen markkinoilla mukaan kaikkiaan kahdeksan Green Card-rinnakkaiskorttia.

Aikoinaan, vuosia sitten, American Express Centurion -kortin haltijat pystyivät ottamaan jopa 99 rinnakkaiskorttia, mutta rajoitus vain kahteen korttiin otettiin yhtiön toimesta korostamaan mustan kortin eksklusiivista luonnetta.

Faktoja musta American Express kortin suhteen

Amex Centurion kortti ei ole tehty muovista kuten suurin osa muista markkinoilla olevista luotto- tai maksukorteista. Sen sijaan sen materiaaliksi on valittu eloksoitu titaniumi.

Et voi hakea Amex mustaa korttia, vaan sinun tulee saada kutsu American Express yhtiöltä henkilökohtaisesti kortin omistajaksi.

Saadaksesi kutsun American Express Black Card omistajaksi sinun tulee todennäköisesti käyttää muita Amex korttejasi 200 000 € – 450 000 € edestä, jonka jälkeen jäsenyys maksaa vielä (3 500 € liittymismaksun ohella) muhkeat 3 500 € per vuosi.

Kallein ostos, mitä Amex Centurion kortilla (huhujen mukaan) on tehty on teknologiamiljonääri Victor Shvetskyn tekemä US$ 52 miljoonan yksityislentokoneen ostos.