Onko ASP tilin lopetus mahdollista ja millä seuraamuksilla?

ASP tilin lopetus prosessia säädellään asuntosäästöpalkkio (ASP) lainsäädännössä sekä Valtiokonttorin ASP-ohjeistuksessa pankeille.

Yleisenä periaatteena asuntosäästöpalkkiojärjestelmässä on erilaisten kannustimien luonti ensiasuntoa hankkiville, jotka tuovat huomattavia etuja asuntosäästäjälle muihin säästömuotoihin verrattuna.

Koska ASP-ohjelma on suunnattu nuorille suomalaisille, sen puitteissa on myös huomioitu, että ohjelmaan osallistuvien elämäntilanteet saattavat muuttua huomattavastikin ajan myötä.

Siten ASP-tilin ja säästämisen voi lopettaa ja varat voi käyttää muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon milloin tahansa. Säästöille ei tällöin kuitenkaan makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

ASP-sopimus purkautuu myös pankin puolelta silloin, jos nostat ASP-tililtä varoja ennen sopimuksen ehtojen täyttymistä.

ASP-tilin uudelleenavaaminen

ASP-tilin sulkemisen jälkeen voit avata ASP-tilin uudestaan valitsemassasi pankissa.

Sinun täytyy ASP-sopimuksen pohjalta täyttää edelleen ASP-järjestelmän ikään liittyvä ehto täyttyy (15-39-vuotta) ja olet edelleen ensiasunnon ostaja.

Avataksesi tilin uudestaan, sinun pitää tehdä pankin kanssa uusi ASP-sopimus.

Tilin avauksen myötä joudut kuitenkin aloittamaan ASP-tallettamisen alusta, ja nopeimmillaan ASP-säästämisen puitteissa pääsee hakemaan ASP-lainaa kahdessa vuodessa.