Parhaat ASP korkotukilainan hyödyt

ASP korkotukilainan hyödyt ovat monella tapaa ylivertaisia normaaleihin ensiasuntolainoihin verrattuna.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän tavoitteena on saada kokoon 10 prosenttia ensiasunnon hankintahinnasta omarahoitusosuutena, jonka myötä pankki voi myöntää loppuosalle ASP-lainan.

Korkotuetun ASP-lainan määrä lasketaan ASP-tilin hyväksytyistä talletuksista (säästöt kerrottuna yhdeksällä).

Säästöt tarkoittavat yllä olevassa korkotukilainan määrän laskentakaavassa tilille tehtyjä hyväksyttyjä talletuksia, yhden prosentin peruskorkoa, sekä talletuksille maksettavaa lisäkorkoa (2-4%).

Korkotukilaina voi olla maksimissaan 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta tai omakotirakentajan kustannusarviosta.

Mikäli ASP-korkotukilainasi ei kata 90 prosentin osuutta asunnon hankintahinnasta, voit sopia pankin kanssa lopun hankintahinnan kattamiseen tarvittavasta lisälainasta.

ASP-korkotukilainaan liittyy sääntöjä sen euromääräisestä enimmäismäärästä, joka määräytyy asunnon sijaintikunnan mukaan. Helsingissä enimmäismäärä on 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroa, sekä muissa kunnissa 115 000 euroa.

Kauppahinnan maksu aloitetaan ASP-järjestelmässä aina ASP-tilin varoilla. Kun ASP-tilin varat on käytetty hankintahintaan, voit halutessasi käyttää muita omia varoja, ja sen jälkeen lainoitusta.

Pankin myöntämän ASP-korkotukilainan koron tulee lainsäädännön mukaan olla alhaisempi kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen koron, ja laina-aika voi olla enintään 25 vuotta.

Valtion korkotuki ASP-lainalle

Valtion korkotuki ASP-lainoille on yksi tapa, jolla asuntosäästöpalkkio järjestelmässä helpotetaan ensiasunnon hankkijan elämää ja kannustetaan ensiasunnon hankkimiseen.

ASP-sääntöjen mukaan Suomen valtio maksaa korkotukea, mikäli ASP-lainan korko ylittää 3,8 prosenttia ensimmäisten kymmenen vuoden kuluessa lainan ensimmäisestä nostosta alkaen.

Korkotuki maksetaan ASP-lainapankkisi kautta siten, että pankki laskuttaa sinulta korkoa, josta on jo valmiiksi vähennetty valtion maksama osuus.

Korkotuen suuruus on 70 prosenttia korkotukilainasta perittävän vuotuisen koron siitä osasta, joka ylittää 3,8 prosenttia.

Niinä periodeina, jolloin ASP-lainan korko jää alle 3,8 prosenttia, maksat koron kokonaisuudessaan itse.

Korkotukiaikana on mahdollista saada lainan maksamiseen enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta.

Korkotuki päättyy, kun asunto myydään ja laina maksetaan pois. Jos asunnosta myydään määräosa, ASP-korkotukilainaa tulee lyhentää samassa suhteessa.