Raha asiat

Katsaus erilaisiin apuvälineisiin raha asiat hoitoon sekä netissä että netin ulkopuolella.

Yksi helpoimpia tapoja ottaa päivittäiset rahoitus asiat hallintaan on käyttää tietokonetta apuna sekä menojen että tulojen kirjaamiseen.

Näiden kahden seuraaminen tietokoneistetulla henkilökohtaisella kirjapidolla paljastaa usein syyt mahdollisiin talousvaikeuksiin…ja myös auttaa selvittämään miten näistä talousvaikeuksista voi selvitä.

Periaatteessa tälläisen henkilökohtaisen budjetointisysteemin ja kirjanpidon tarkoituksena on selvittää:

  • kuinka paljon sinulla jää ylimääräistä rahaa joko sijoituksiin, tai
  • kuinka paljon elämässäsi syntyy alijäämää.

Alijäämä henkilökohtaisessa budjetissa johtaa säästöjen hupenemiseen, tai vaihtehtoisesti velkaantumiseen, jolla joudut kattamaan juoksevat kulut, aivan kuten yritykset toimivat oman budjetointinsa suhteen.

Useimpien ihmisten tavoitteena on saada henkilökohtaisen budjettinsa ylijäämäiseksi, siten että rahaa riittää menojen jälkeen myös sijoituksiin.

Yksi parhaista helppokäyttöisistä tietokoneohjelmista jolla voit budjetoida menosi ja tulosi on “Quicken“, joka on ostettavissa ainakin englanninkielisenä versiona.

Voit tehdä yksinkertaisen budjetointi taulukon myös vaikkapa Microsoft Excel ohjelmistoon, ja tarkkailla sen avulla sekä menojen että tulojen kehitystä suhteessa toisiinsa.

Jos henkilökohtaisessa toiminnassasi syntyy ylijäämää, tarjollasi on Suomessa enemmän sijoituskohteita kuin koskaan aikaisemmin.

Yksi parhaista ideoista sijoitusten suunnittelussa on ottaa yhteys pankkisi henkilökohtaiseen sijoitusneuvojaan.

Sijoitusneuvoja voi neuvoa pankin kautta tarjolla oleviin sijoituskohteisiin, joihin yleensä ainakin osakkeet, osakerahastot, korkorahastot, ulkomaiset rahastot, aikasidonnaiset talletukset, sekä erilaiset eksoottisemmat sijoitukset.


Hyviä tietolähteitä erilaisten sijoitusstrategioiden valinnassa ovat mm.

Leave a Comment