Rahoitus ilman luottotietoja

Rahoitus ilman luottotietoja onnistuu varsinkin vakuuksia (kuten panttilainausta) tai takaajia käyttäen.

Luottotietojen menetys tapahtuu Suomen oloissa yleensä maksuhäiriömerkintöjen kautta.

Maksuhäiriömerkintö-rekisteriä ylläpitävät yksityisistä yrityksistä mm. Soliditet Finland ja Suomen Asiakastieto Oy, jotka rekisteröivät yksityishenkilöiden maksuhäiriöitä rekisteriinsä pitkittyneiden maksulaiminlyöntien seurauksena.

Perusteet, mitä maksulaiminlyöntejä voidaan merkitä luottotietorekisteriin on itse asiassa merkitty Suomessa lakiin, luottotietolakiin, saakka.

Luottotietorekisterin tarkoituksena on auttaa luotonantajia nopeasti kartoittamaan lainanhakijan luottokelpoisuus ja luottohistoria.

Jos rekisteristä löytyy voimassa olevia merkintöjä, yksittäishenkilön lainansaanti useimmiten vaikeutuu ja tulee kalliimmaksi.

Myös muut yhteydet, joissa luottotietoja saatetaan kysellä, saattavat vaikeuttaa esimerkiksi asunnon vuokraamista, vakuuksien hankkimista, ja työpaikan saamista.

Yksittäinen maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä, sen lajista riippuen, 2-5 vuotta.

Rahoitus ilman luottotietoja – vakuudet, ja takaajat

Rahaa lainatessaan lainaa myöntävät rahoitusyhtiöt haluavat saada riittävän varmuuden siitä, että velallinen pystyy maksamaan lainaamansa rahat takaisin korkoineen.

Useimmiten tämä epävarmuus takaisinmaksusta näkyy luottokoron suuruudessa, mutta jos lainanhakijan luottotiedoissa näkyy historia velkojen maksamatta jättämisestä, rahoitusyhtiö ei yleensä myönnä lainaa ollenkaan tai vain erityisehtojen kanssa.

Tärkeimmät näistä erityisehdoista ovat takaajat ja vakuudet.

Vakuuksiksi kelpaavat usein suhteellisen helposti rahaksi muunnettavat esineet, kuten kulta-ja hopeaesineet, osakkeet, kiinteistöt, sekä ajoneuvot.

Vakuudellisissa lainoissa omaisuutesi toimii siten takaisinmaksun vakuutena niin kauan kunnes laina on maksettu kokonaisuudessaan takaisin.

Jos jätät yhdenkin lainan takaisinmaksuerän maksamatta, lainasopimuksen mukaan rahoitusyhtiö voi useimmiten realisoida vakuutena olevan omaisuuserän, ja siten kattaa velkaa olevasi summan korkoineen mahdollisimman pitkälle.

Helpoin tapa käyttää vakuuksia lainanhakuun on hyödyntää koko maan alueelta löytyviä panttilainaamoja (ml. Suomen suurin panttilainaamoketju, Helsingin Pantti), jotka arvioivat tuomasi omaisuuserän nopeasti, ja antavat käteistä rahaa vakuuttasi vastaan.

Takaajien kohdalla rahoitusyhtiö voi myöntää sinulle lainaa, jos löytyy toinen yksityishenkilö tai yritys, joka suostuu sopimukseen, jonka mukaan hän maksaa lainasi korkoineen, mikäli et itse pysty suoriutumaan maksuista.

Siten tämän takaajan luottokelpoisuus toimii useimmiten sekä lainasi määrän että luottokoron määrittelemisen perusteena.

Suomen oloissa tällaiset takaajat ovat useimmiten perheenjäseniä tai sukulaisia, jotka tietävät rahoitustilanteesi yksityiskohtaisesti ja luottavat takaisinmaksukykyysi maksuhäiriömerkinnöistäsi huolimatta.

Jos vakuudet tai takaajat eivät ole sinulle mahdollisia vaihtoehtoja, pienissä summissa rahoituksen voi saada usein työnantajan kautta, esimerkiksi “kottina” ennen palkkapäivää jo tehdystä työstä.


Myös ennakot tulevasta työnteosta saattavat olla mahdollisia, ja voitkin etukäteispalkkioita käyttävien työsopimusten kautta rahoittaa nykyisiä menojasi osaamistasi hyödyntäen.