Ranskan valuutta

Ranskan valuutta on vuodesta 2002 saakka ollut euro, jota ennen (vuosina 1795-2002) rahana oli Ranskan frangi.

Ennen euron käyttöönottoa frangi (josta käytettiin lyhennyksiä “FF” ja “F”), toimi virallisena maksuvälineenä myös Andorrassa (Espanjan pesetan rinnalla) ja Monacossa.

Monascossa Ranskan frangit olivat käytössä paikallisen Monacon frangin kanssa tasavertaisena ja samanarvoisena valuuttana.

Virallisesti euro tuli käyttöön Ranskan valuuttana kirjanpidollisesti vuonna 1999, mutta kansan käyttöön eurokolikot ja -setelit tulivat vuonna 2002, kiinteään vaihtokurssiin 6,55957 frangia = 1 euro.

Vanhoja frangikolikoita pystyi vaihtamaan euroiksi aina 17. helmikuuta 2005 saakka, tosin vain maan keskuspankin, Banque de Francen, toimipisteissä. Seteleiden vaihdettavuus euroiksi puolestaan päättyi 17. helmikuuta 2012.

Ranskan valuutta – eurokolikot ja -setelit

Ranskan valuutta kolikko

Kuten muissakin euroalueen maissa, Ranskassa on käytössä kahdeksanlaisia eurokolikoita, 1 sentin kolikoista aina kahteen euroon saakka, joista kukin otettiin käyttöön ensikertaa vuoden 2002 aikana.

Kustakin kolikosta löytyy kaikille euromaille yhteinen puoli, sekä kullekin maalle ominainen ja ainutlaatuinen maapuoli.

Yhteiseltä puolelta löytyy kuviona Euroopan kartta sekä kolikon nimellisarvon ilmoittava numero.

Ranskassa käytössä olevissa eurokolikoissa on kaikkiaan kolme erilaista sarjaa, joiden designerit ovat Fabienne Courtiade, Laurent Jorio, ja Joaquin Jimenez.

Yhteistä näille maapuolen kuvioille on se, että niistä löytyy kuvioina lisäksi EU:n 12 tähteä, painovuosi, sekä kirjaimet “RF” (sanoista “République Française” (Ranskan tasavalta)).

Kuvioina kolikoissa €0,01, €0,02, ja €0,05 on Marianne, Ranskan tasavallan kansallissymboli, ja kolikoissa €0,10, €0,20, sekä €0,50 kuviona on puolestaan kylväjä, joka oli käytössä teemana myös aikaisemmissa frangeissa.

€1,00 ja €2,00 kolikoiden design sisältää tyylitellyn puun kuusikulmion sisällä, mukana maan motto “Liberté Egalité Fraternité”. Lisäksi €2 kolikosta löytyy reunalta löytyy kaiverrettuna kokonaisuudessaan 12 tähteä.

Euroalueen jäsenmaille ominaiseen tapaan Ranskassa käytössä olevat eurosetelit ovat nimellisarvoltaan €5, €10, €20, €50, €100, €200, ja €500.

Toisin kuin eurokolikot, eurosetelit ovat identtisiä maasta toiseen, ja setelin painomaan eroittaa ainoastaan kustakin setelistä löytyvästä sarjanumerosta (sarjanumeron ensimmäisestä numerosta/kirjaimesta).

Kukin euroseteli on painettu puuvillakuidulle, joka antaa seteleille kestävyyttä ja ominaisen tuntuman käsiteltäessä.

Kooltaan euroalueen setelit ovat 120 x 62 millimetrin ja 160 x 82 millimeterin välillä, ja niistä löytyy erilaisia väriteemoja ja turvallisuus ominaisuuksia (kuten vesimerkkejä, näkymätöntä mustetta, hologrammeja, ja mikropainatusta).


Kustakin setelistä löytyy designina eurooppalaista arkkitehtuuria eri aikakausilta ja tyylilajeilta. Yhdeltä puolelta löytyy ikkunoita ja väyliä, kun taas kääntöpuolella kuvattuna on erilaisia eurooppalaisia siltoja.