Ray Dalio on maailman suurimman hedge rahaston ($150 miljardia AUM), Bridgewater Associatesin, perustaja, päätreidaaja, ja suurin omistaja.
Useat seikat ovat tehneet Daliosta ja hänen rahastostaan, poikkeuksellisen menestyksekkään, ja Ray on, monista muista hedge fund managereista poiketen, kertonut hyvinkin yksityiskohtaisesti käyttämänsä treidausstrategiansa ja sijoitusfilosofiansa.
Dalio on alunperin kotoisin Jackson Heightsistä, New Yorkin Queensin kaupunginosasta Yhdysvaltoja, ja hän koulutti itsensä sekä Long Island Universityssä (rahoituksen alempi tutkinto) että Harvard Business School (MBA) yliopistoissa.
Koulutuksensa jälkeen (1973) Ray aloitti uransa sijoitusmaailmassa v. 1974, siirtyen treidaamaan futuureja Shearson Hayden Stonelle, ennen oman sijoitusfirmansa, Bridgewater Associatesin, perustamista vuonna 1975.
Alkuun Bridgewater Associates ei toiminut hedge rahastona, vaan myi päivittäistä sijoituskommentaari-lehteä (joka toimii ilmaisena “Bridgewater Daily Observations” versiona näihin päiviin saakka) sekä riskinhallinta palveluita yrityksille.
Vaatimattomasta alusta (toimistona kahden makuuhuoneen asunto) kasvoi maailman suurin hedge rahasto (2013), jolla on noin $150 miljardia hallinnoituina asiakasvaroina, mukana mm. institutionaalisia asiakkaita, valtioita ja niiden varanhallinta yksikköjä, keskuspankkeja, yritysrahastoja, eläkerahastoja.
Firma toimii globaalista asiakaskunnastaan huolimatta vain yhden konttorin voimin (jossa tosin työskentelee 1400 henkilöä), Westportissa, Connecticutin osavaltiossa Yhdysvaltoja.
Hedge rahastonsa menestyksen myötä Daliosta on tullut yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, ja esimerkiksi Forbes-lehti rankkasi hänet 88. rikkaimmaksi maailmassa vuonna 2012, $10 miljardin henkilökohtaisen omaisuudensa ansiosta.
Ray Dalio – treidausstrategia
Treidaajana Ray Dalio on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä, niin hallinnoitavien varallisuuden määrällä, voitokkaiden vuosien, kuin kumulatiivisen tuotonkin perusteella mitattuna.
Hänen lippulaivarahastonsa, All Weather Fund, jossa on (2013) hallinnoituna noin $70 miljardia, on tuottanut 18 % per vuosi, ja tällä rahastolla on ollut vain yksi tappiollinen vuosi v. 1991 – 2011, ennen hallintakuluja (nettoperusteisesti All Weather rahastolla on ollut kolme tappiollista vuotta).
All Weather Fundin käyttämä strategia on yksilöity hyvinkin tarkkaan Bridgewaterin toimesta mm. sen nettisivuilla (www.bwater.com), josta löytyy kuusisivuinen “The All Weather Strategy” dokumentti systeemistä. Yleensä hedge rahastot pitävät strategiansa liikesalaisuutena, mutta Bridgewater on julkistanut systeeminsä perusteet (menestyksekkäästi) mm. markkinoinnillisista syistä.
All Weather rahasto ja Ray Dalio ovatkin tulleet tunnetuksi ns. “riskipariteetti” strategian suosituksi luomisesta, jolla on tarkoitus tuottaa absoluuttisia tuottoja kaikissa markkinaoloissa (kaikissa säissä = all weather).
Riskipariteetti ottaa yhden kulmakivensä hajauttamisen strategiasta, joka tuo rahastoon arvopapereita, joiden tuotot ovat erilaisia (korreloimattomia tai negatiivisesti korreloivia) erilaisissa markkina-oloissa.
Yleensä perinteiset rahastot käyttävät tälläistä strategiaa riskiä pienentämään, mutta hedge rahastona Bridgewater Associates on vienyt tämän strategian askeleen pidemmälle.
Dalio tekeekin hajauttamistaan arvopapereista samanriskisiä “riskipariteetin” avulla, käyttämällä vipuvaikutusta (riskin lisäämiseksi) vähäriskisiin arvopapereihin ja vähentämällä korkeariskisten arvopapereiden riskitasoa.
Tämän riskipariteetin avulla strategian tulisi tuottaa, riippuen miten hyvin hajautus ja riskipariteetti on toteutettu, samankaltaisia tuottoja kautta bisnessyklin, perustuen pohjimmiltaan rahaston perussijoitusstrategiaan.
Lisäksi tätä strategiaa voidaan toteuttaa long-only strategiana (ei arvopapereiden lyhyeksimyyntejä), joka on tuonut vuosien varrella Bridgewaterille runsaasti institutionaalisia asiakkaita, joiden säännöissä saattaa löytyä pykälä siitä, etteivät ne saa sijoittaa varojaan lyhyeksimyyviin rahastoihin.
Bridgewater tosin muutti rahastosääntöjään v. 2006, jonka jälkeen se on voinut toteuttaa strategioitaan tältä osin myös lyhyeksimyyntejä hyödyntäen.
Riskipariteetti-strategian ohella Bridgewater luottaa myös muihin strategioihin, joissa panostetaan puhtaasti fundamentaaliseen analyysiin ja sijoitussalkkujen diversifikaatioon kvantitatiivisia malleja hyödyntäen.
Firma tuottaa myös poikkeuksellisen paljon tutkimusmateriaalia asiakkaidensa käyttöön, ja mm. päivittäiset raportit voivat olla lyhyen novellin pituisia analyysejä markkinoista.
Bridgewaterin kuukausittaiset ja neljännesvuosiraportit ovat olleet myös poikkeuksellisen läpinäkyviä rahastojen käyttämien strategioiden suhteen, ja niissä usein läpikäydään rahaston tekemät sijoitukset markkinoittain, vertailuineen vertailumarkkinoiden tuottoihin samalta ajalta.