Robinhood Markets osakevälittäjä

Robinhood Markets on uudenlainen sijoitusvälittäjä, joka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden käydä kauppaa Yhdysvaltalaisilla osakkeilla ja pörssinoteeratuilla rahastoilla ilman välityspalkkioita.

Palvelussa, joka on tarjolla (tätä kirjoitettaessa) tosin vain yli 18-vuotiaille Yhdysvaltain asukkaille – suomalaiset eivät siis voi avata tiliä Robinhood Markets palvelussa – ei myöskään ole minimisummaa tilinavaukseen.

Robinhood Markets osakevälittäjä.

Yhtiö ei myöskään veloita asiakkailtaan vuosipalkkioita, ja sen tarjoamat reaaliaikaiset hintanoteeraukset ja reaaliaikainen kaupankäynti kuuluvat ilmaisina palveluina asiakkuuteen.

Robinhood Markets, www.robinhood.com, joka toimii Kalifornian Palo Altosta käsin, perustettiin vuonna 2013 Vladimir Tenevin ja Baiju Bhattin toimesta.

Tenev ja Bhatt saivat idean ilman välityspalkkioita toimivasta vähittäismarkkinoiden osakevälittäjästä toimiessaan high-frequency välitysohjelmistojen kehittäjinä New York Cityn kaupungissa, huomatessaan, että näitä ohjelmistoja käyttäneet firmat toimivat käytännössä ilman välityspalkkioita ottaessaan positioita markkinoilla.

Kehittääkseen vähittäismarkkinoille sopivan ohjelmiston, firma sai $3 miljoonaa käynnistysrahaa korkean profiilin sijoitusyhtiöiltä kuten Google Ventures, Andreessen Horowitz, sekä Index Ventures.

Käytännössä Robinhood Markets aloitti toiminnan joulukuussa 2014, ja maaliskuuhun 2016 mennessä firmalla oli jo noin miljoona asiakasta.

Suuri menestys vähittäissijoittajien keskuudessa johti rahoituksen jatkokierroksiin (A ja B -sarjat, yhteensä $66 miljoonaa) aina vuoteen 2016 saakka, sekä suunnitelmiin tuoda sama palvelu myös kansainvälisille asiakkaille (alkuvaiheessa Australia ja Kiina).

Kauppaa Robinhood Markets palvelussa käydään mobiilisovellutuksen kautta, vaikkakin yhtiö on luvannut tuoda asiakkailleen jossakin vaiheessa lisäksi PC-ohjelmistot pöytäkoneille.

Firman kaupankäynti-ohjelmistot käyttävät lyhyen viiveajan treidausjärjestelmää, joka on kehitetty maailman suurimpien finanssiyhtiöiden käyttämien järjestelmien pohjalta, kiitos yhtiön perustajien taustan high frequency -treidaus maailmassa.

Halutessaan asiakkaat voivat saada treidaukseensa Robinhood Marketsilta erilaisia ilmoituksia, liittyen esimerkiksi tuleviin tulosjulkistuksiin, osinkoihin, tai osake-splittauksiin.

Yhdysvaltalaisten osakkeiden ja pörssinoteerattujen rahastojen ostot ovat asiakkaille täysin ilmaisia, mutta näiden sijoitusten myyntiin liittyy sikäläisten valtion viranomaisten, SEC (Securities and Exchange Commission) ja FINRA (Financial Industry Regulatory Authority), veloittamia pakollisia kuluja (jotka kaikki välittäjät joutuvat perimään), jotka Robinhood Markets veloittaa asiakkailtaan ja maksaa eteenpäin täysmääräisinä ilman ylimääräisiä eriä.


Robinhood Marketsin ansaintaperiaate ei nojaudukaan asiakkailtaan perittyihin välityspalkkioihin, vaan se tekee rahaa kahdella perustavalla: veloittamalla asiakkaidensa tilaamista ylimääräisistä palveluista (kuten vipuvaikutuksen käytöstä) sekä asiakastileillä olevien varojen korkotuotoista.