Romukullan arvo

Romukullan arvo tulee sen sisältämän kullan määrästä, eikä sinun tulisi käsitellä siten taiteellista lisäarvoa sisältäviä esineitä tai harvinaisuuksia romukultana.

Tämä romukullasta saatava arvo perustuu arvioon, jonka kultaa ostava taho tekee arvioidessaan esineesi. Kulta on erittäin painava metalli, joten pienessäkin kultakorussa saattaa olla huomattaviakin määriä kultaa.

Yleisimpiä kategorioita romukultaa ovat varsinkin rikkinäiset kultakorut ja ilman (esimerkiksi historiallista) harvinaisuusarvoa olevat kultaiset korut. Myös hampaisiin laitettu hammaskulta on romukultaa, ja sen laittaminen kiertoon vaatii tällaisen romukullan sulattamista.

Näistä poiketen kultakolikot ja erilaiset kultamitalit sisältävät usein keräilyarvoa (ja joista käytetään myös nimitys numismaattiset kolikot ja metallit).

Siten sinun tulisikin varmistua aina ennen kolikkojen / mitallien romukullan arvioijalle viemistä siitä, ettei niistä löydy tälläistä ylimääräistä arvoa, jolloin saisit niistä paremman hinnan numismaattisia esineitä ostavilta tahoilta.

Samaan tapaan asianmukaisesti leimatut ja pakatut kultalevyt ja -harkot eivät ole romukultaa, vaan saat niistä paremman hinnan sijoituskultaa ostavilta tahoilta. Myös toimivat kultakellot ovat useimmiten romukultaa arvokkaampia, ja niitä voi myydä kultakelloja keräileville tahoille.

Toisaalta kultaiset kellonrannekkeet ja esimerkiksi rikkinäiset kultaketjut voidaan käsitellä romukultana.

Romukullan arvo – ostohinta

Romukullan hinta tulee puhtaasti sen sisältämän kullan arvosta, johon tehdään korjauksia niiden kustannusten pohjalta, joita kullan käsittely oston jälkeen vaatii, johon lisätään vielä ostajan voittomarginaali. Tällainen sulatettu romukulta laitetaan uudelleen käyttöön mm. koruteollisuudessa.

Se, miten paljon kultaa romukultaasi sisältyy, riippuu kullan puhtaudesta, ja suomalaiset romukultaa ostavat tahot vaativat vähintään 8 karaatin kullan puhtautta.

Yleensä kotimaisilla markkinoilla olevien kultaisten esineiden puhtaus on 9, 14, 18, 22 tai 24 karaattia. Usein kultaesineissä käytetty kulta ei ole puhdasta, vaan siihen on sekoitettu muita metalleja, koska kulta itsessään on erittäin pehmeä metalli.

Lähtökohtana kaikille Suomessa tapahtuville kultakaupoille on Lontoon metallipörssissä käytetyt kullan hinnat, jota käsitellään maailmanmarkkinahintana.

Tästä perushinnasta vähennetään ennen sinulle tilitystä kuitenkin romukullan ostavan tahon kulut ja voitto-osuus. Yleensä voit tarkastaa ajankohtaiset kullan hinnat näiden romukullan ostajien nettisivuilta.

Sinun kannattaakin vertailla näitä ostohintoja (kaikille kullan puhtausasteille), sillä kullan ostohinnat voivat vaihdella voimakkaastikin taholta toiselle.

Usein parhaimmat tarjoukset saa täysin netin välityksellä toimivilta romukullan ostajilta, sillä näillä firmoilla ei ole toiminnassan korkeita kiinteitä kustannuksia fyysisten toimistojen ylläpidosta.


Tyypillisin tapa saada kulta arvioitavaksi tällaisille netti-romukullan ostajille on postin välityksellä. Kun olet lähettänyt kultasi tälläiselle taholle postitse, se punnitaan ja kultapitoisuus arvioidaan hintatarjousta varten. Jos et hyväksy tällaista hintaa, voit perua kaupan.