Romukulta

Romukulta tarkoittaa kultaa sisältäviä tuotteita, joiden pääasiallinen arvo on useimmiten niiden kultasisällössä, ei alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

Kultaa on käytetty etenkin koristavana ja arvoa kohottavana tekijänä erilaisissa esineissä ja tuotteissa tuhansien vuosien ajan.

Romukulta

Kun tälläinen kultaa sisältävä tuote tai esine vioittuu, tai menettää alkuperäisen käyttötarkoituksensa, suuri osa sen jäljelläolevasta arvosta koostuu sen sisältämästä kullasta painon mukaan, mistä romukullan nimitys juontaa alunperin.

Jos esimerkiksi omistamasi kultakoru on tunnetun design-firman tuote, esimerkiksi Lapponia tai Kalevala, ja täysin käyttökelpoinen, se ei ole romukultaa, vaan sisältää myös lisäarvoa taiteellisen arvonsa pohjalta.

Tarkista myös ettei korussasi ole jäljellä muuta arvoa nostavia ominaisuuksia ennenkuin myyt sen romukullaksi, esimerkiksi timantteja tai muita arvokiviä.

Puhtaasti romukullan suhteen maailmanmarkkinahintaa tälläisen kullan myymisestä ei kauppiailta saa, koska arvioidusta kullan määrästä vähennetään ostajan kontolle mm. jäävät puhdistus ja jälleenmyyntikulut.

Koska tämä marginaali maailmanmarkkinahintaan vaihtelee voimakkaasti eri kauppiaiden välillä, sinun kannattaa vertailla tarjouksia eri kauppiaiden välillä ennenkuin teet päätöksen myydä kultaa sisältävän tuotteesi.

Ota kuitenkin huomioon että usein liikkeiden internetissä tarjoamat hinnat ovat vanhentuineita, johtuen kullan hinnan päivittäisestä muutoksesta, joten luotettavin tapa selvittää ajankohtainen hinta romukullalle on soittaa firmaan.

Se, sisältääkö esineesi romukultaa, esimerkiksi 14 karaattia, on usein merkitty esineeseen leimoina. Hyvä opas näihin leimoihin ja romukullan myymiseen yleensäkin löytyy osoitteesta (PDF-muodossa):

www.pantti.fi/wp-content/uploads/Kullan_myyj%C3%A4n_ABC_opas_13122010.pdf

Jos rahantarpeesi on väliaikainen, etkä haluaisi pysyvästi luopua kultaesineestäsi, vaihtoehtoinen tapa realisoida kulta rahaksi nopeasti on viedä se panttilainaamoon, esimerkiksi maan suurimpaan panttilainaamoketjuun, Helsingin Pantti (pantti.fi).


Esimerkiksi Helsingin Pantista voit lunastaa kultaesineesi takaisin neljän kuukauden sisällä.