Ruotsin valuutta

Ruotsin valuutta on ollut vuodesta 1873 kruunu, joka jaetaan edelleen 100 ören yksikköön.

Kruunusta käytetään ISO 4217 valuuttakoodia SEK, sekä lyhennyksiä “kr” ja “:-“.

Näistä SEK käytetään joko ennen tai jälkeen numeroarvon, kun taas kr lyhennystä käytetään useimmiten numeroarvon jälkeen.

Vaikka öreja voidaan edelleen laittaa mukaan markkinoituihin hintoihin, öre kolikoiden vuoden 2010 kierrostaoton jälkeen summat on tullut pyöristää lähimpään kruunu-arvoon käteismaksujen yhteydessä.

Kun kruunu otettiin käyttöön vuonna 1873, valuutta korvasi maan rahana aikaisemmin käytössä olleen riksdalerin.

Valuuttauudistus johtui tuolloin Ruotsin liittymisestä Skandinaaviseen rahaliittoon (jonka muita jäseniä olivat Norja ja Tanska), joka kesti aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka, ja jonka aikana yhden kruunun hinta oli määritelty 1/2480 kilogrammaksi kultaa.

Skandinaavisen valuuttaliiton hajoamisen jälkeen kukin liiton jäsenistä päätti pitää kruunupohjaiset nimensä valuutoillaan, Ruotsi mukaanlukien.

Ruotsin valuutta – kolikot ja setelit

Ruotsin valuutta

Nykyään Ruotsissa käytössä olevat kolikot ovat nimellisarvoltaan 1 kr, 5 kr, 10 kr, sekä harvinainen 2 kr. Seteleiden suhteen käytössä ovat 20 kr, 50 kr, 100 kr, 500 kr, ja harvoin käytännössä tavattu 1000 kr seteli.

Ruotsissa on käynnissä valuuttauudistus, jonka myötä maahan tulevat kiertoon uudet 1, 2, ja 5 kruunun kolikot.

Nämä kolikot on suunniteltu teemaan “aurinko, tuuli, ja vesi”, niissä on kuviona uusi Ruotsin kuninkaan kuva, sekä kolikkojen materiaalina ei käytetä enää nikkeliä.

Yksi uusimmista seteleistä maassa on vuonna 2006 kiertoon tullut 1000 kruunun seteli, jonka suunnitteli Tumbassa Ruotsia sijaitseva Crane AB, joka painaa kaikki maassa käytetyt setelit.

Tämä seteli oli ensimmäinen uuden sukupolven turvaominaisuuksia (väärennöksiä vastaan) sisältänyt seteli, “Motion” järjestelmällään, joka on Crane AB:n itsensä kehittelemä.

Kolikkouudistuksen myötä myös ruotsalaiset setelit ovat uudistumassa, ja mukaan tulee uudistusten myötä 200 kruunun nimellisarvoinen seteli.

Uusien seteleiden esittämät persoonallisuudet tulevat olemaan:

Astrid Lindgren – 20 kruunun seteli
Evert Taube – 50 kruunun seteli
Greta Garbo – 100 kruunun seteli
Ingmar Bergman – 200 kruunun seteli
Birgit Nilsson – 500 kruunun seteli
Dag Hammarskjöld – 1000 kruunun seteli

Muutoin uudet setelit perustuvat Göran Österlundin suunnittelemaan teemaan nimeltään “kulttuurillinen matka”.