S-Pankki ASP tili – avaaminen ja hyödyt

Katsaus S-Pankki ASP tili avaamiseen ja niihin hyötyihin ensiasuntoa varten säästämisessä, joita pankki tarjoaa.

Yleisellä tasolla ASP-tili on erinomainen tapa säästää ensiasuntoa varten, ja suunnitellessasi ensiasunnon hankintaa, kannattaa säästäminen aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa (ASP-säästämisen voi aloittaa 15–39 vuotiaana).

Onnistuneessa ASP-säästämisessä S-Pankin kautta säästät ASP-tilillesi vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan (minimissään siis kahden vuoden ajan).

Yhden vuosineljänneksen (3 kk) ajanjaksona talletusten tulee olla määriltään vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa.

Talletusten ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tapahtua perättäisinä vuosineljänneksinä, vaan voit pitää säästämisestä taukoa.

Kun säästöön talletuksien myötä on jäänyt vähintään 10 prosenttia tulevan asunnon hankintahinnasta, S-Pankki lainaa sinulle puuttuvan osan.

S-Pankin ASP-laina ensiasuntoon

Kun olet säästänyt lainaan vaadittavan säästöosuuden (omarahoitusosuuden) ASP-tilille, voit hakea ensiasunnon hankintaa varten ASP-lainaa.

Kun olet hankkinut ensiasunnon, saat ennakkoon säästämillesi varoillesi S-Pankin kautta (1 % vuotuisen talletuskoron ohella) 2-4% lisäkoron (joka on määritelty ASP-sopimuksessasi).

Sekä talletuskorko että lisäkorko ovat sinulle verovapaita.

ASP-laina on sinällään korkotuettu valtion toimesta (10 ensimmäisen takaisinmaksuvuoden ajan), joten saat suojaa (ja mielenrauhaa) korkotason mahdolliselta nousulta.

Käytännössä korkotuki toimii siten, että sen voimassaoloaikana valtio maksaa lainasta 70 % korkotukea sille koron osuudelle, joka ylittää 3,80 %.

Lainaa saat otettua maksimissaan 115 000 – 180 000 € asunnon sijainnista riippuen.

Enimmäismäärä on säädetty asetuksella Helsingissä 180 000 euroksi, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroksi, ja muissa kunnissa 115 000 euroksi.

Lainan vakuudeksi riittää yleensä hankittava asunto ja valtion tarjoama maksuton valtiontakaus.

Näin avaat ASP-tilin ja haet ASP-lainaa S-Pankista

Kun olet päättänyt avata ASP-tilin S-Pankissa, sinulla on muutama vaihtoehtoinen tapa päästä alkuun prosessissa.

Ensinnäkin voit avata ASP-tilin S-Pankin asiakaspalvelupisteessä tai soittamalla pankin asiakaspalveluun (ma–to kello 9–20, pe kello 9–18).

Asiointisi hoituu sujuvasti, kun tunnistaudut asiakaspalveluun tekemäsi puhelun aikana S-mobiilin tunnistamisella. Voit tunnistautua myös verkkopankkitunnuksilla.

ASP-tiliin liittyvä ASP-sopimus (ASP-säästösopimus ja ehdot) on luettavissa S-Pankin virallisilla nettisivuilla (www.s-pankki.fi).

Kun olet täyttänyt ASP-säästämisen ehdot ja on aika ostaa ensiasunto, voit hakea ASP-lainaa suoraan S-Pankin verkkopankissa.

Jos sinulla ei ole S-Pankin verkkopankkitunnuksia, voit hakea lainaa myös kirjautumatta.