Saksan valuutta

Saksan valuutta on ollut vuodesta 2002 saakka euro, jota ennen maassa käytettiin (vuosina 1948-2002) Saksan markkaa.

Saksan markka (valuuttakoodina DM, valuutan saksankielisestä nimestä “Deutsche Mark”) oli virallinen valuutta maassa ensin Länsi-Saksassa (vuosina 1948–1990) ja tämän jälkeen yhdistyneessä Saksassa (vuosina 1990–2002)…

…ennen eurovaluutan käyttöönottoa vuonna 2002, kiinteään vaihtokurssiin DM 1,95583 = 1 euro.

Virallisesti euro tuli maan valuutaksi jo vuonna 1999, mutta eurosetelit ja -kolikot tulivat kiertoon vasta vuoden 2002 uudistuksessa.

Saksanmarkan hyväksyntä loppui virallisesti välittömästi eurokolikoiden ja -seteleiden käyttöönoton myötä, toisin kuin muissa euroalueen maissa, joissa pystyi maksamaan vielä vanhoilla rahoilla siirtymäajan, maksimissaan kahden kuukauden, yli.

Käytännössä maassa kuitenkin pystyi maksamaan ostoksensa vanhoilla markoilla aina helmikuun loppuun vuonna 2002. Tämän jälkeen vielä hallussa olevia vanhoja Saksanmarkkoja voi vaihtaa kaikissa maan Bundesbankin konttoreissa, ilman ajallista takarajaa.

Saksan valuutta – eurokolikot ja -setelit

Saksan valuutta kolikko

Saksan kolikoissa, kuten muissakin euroalueen kolikoissa on sekä eurokolikoille yhteinen puoli, että maapuoli, joka on ainutlaatuinen kullekin euroja käyttävälle maalle.

Eurokolikoiden yhteisen puolen on suunnittellut belgialainen designer, Luc Luycx.

Tältä yhteiseltä puolelta löytyy numeroarvo kolikon nimellisarvosta, sekä €0,01, €0,02, ja €0,05 kolikoista kuvaelma Euroopan paikasta maailmassa.

€0,10 ja tätä suuremmista kolikoista löytyy joko kuvaelma niistä 15:sta maasta, jotka olivat EU:n jäseniä vuonna 2002, tai, jos kolikko on painettu vuoden 2007 jälkeen, koko Euroopan manner.

Maapuoli saksalaisissa eurokolikoissa on neljän eri designerin käsialaa.

1, 2 ja 5-sentin kolikot suunnitteli Rolf Lederbogen, kun taas 10, 20, ja 50-sentin kolikot ovat Reinhard Heinsdorffin suunnittelemia. Suurempiarvoiset, 1 ja 2 euron kolikot tulivat käyttöön Heinz Hoyerin ja Sneschana Russewa-Hoyerin design-studioilta.

Lisäksi kustakin kolikosta löytyy EU:n 12 tähteä, painovuosi, kuin myös pieni rahapajan merkki, josta voi päätellä, missä Saksan rahapajoista kolikko on painettu:

A: Berlin
D: Munich
F: Stuttgart
G: Karlsruhe
J: Hamburg

Saksalaisista kolikoista €0,01, €0,02, ja €0,05 nimellisarvoisten kolikkojen maapuolella kuvaelmana on saksalainen tammenlehvä, joka oli käytössä saksalaisissa pfennig-kolikoissa ennen euroaikaa.

Kolikoista €0,10, €0,20, sekä €0,50 kolikoiden Saksan maapuoli esittää puolestaan Brandenburgin porttia.

Isoimmat nimellisarvoiset kolikot, €1,00 ja €2,00 sisältävät kuvaelman Saksan kotkasta, joka on symboli Saksan itsemääräämisoikeudesta. Kahden euron kolikon reunaa kiertää myös Saksan kansallismotto, “EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” (yhtenäisyys ja oikeus ja vapaus).

Toisin kuin kolikoista, euroalueella olevat setelit ovat identtisiä maasta toiseen, ja painopaikan erottaa vain kustakin setelistä löytyvästä sarjanumerosta, sarjanumeron ensimmäisestä numerosta tai kirjaimesta.

Ensimmäiset eurosetelit tulivat käyttöön Saksassa vuonna 2002, ja muiden euromaiden tapaan, näitä seteleitä painaa paikallinen keskuspankki, Saksassa Bundesbank, joka on Euroopan Keskuspankin jäsenpankki.

Saksan euroseteleitä on liikkeellä nimellisarvoissa välillä €5 – €500. Kukin seteli on painettu puuvillakuituiselle materiaalille, joka antaa seteleille omanlaisensa tuntuman ja hyvän kestävyyden.

Setelit ovat kooltaan välillä 120 x 62 millimetriä ja 160 x 82 millimetriä, erilaisissa väriskaaloissa.


Euroalueen seteleiden turvallisuusominaisuuksiin kuuluvat vesimerkit, näkymätön muste, hologrammit, ja mikropainatukset, joiden avulla voit tarkastaa seteleiden aitouden.