Sijoittaminen kultaan

Sijoittaminen kultaan fyysisessä muodossa on suosittua varsinkin kultakolikkojen ja kultaharkkojen hankinnan kautta.

Modernissa korkean volatiliteetin taloudessa useat sijoittajat hajauttavat varallisuutensa useisiin erilaisiin sijoitusluokkiin, vähentääkseen sijoituksiensa ei-systemaattista riskiä, eli sitä riskiä, että jokin yksittäinen sijoituskohde tuottaa huonosti.

Kultasijoittaminen on yksi tapa hajauttaa tätä riskiä, sillä kullan hinta korreloi yleensä vähän muiden sijoituskategorioiden, kuten osakemarkkinoiden tai arvokiinteistöjen kanssa.

Kulta on historiallisesti ollut käytössä rahana, eikä se tuota sijoituksena esimerkiksi osinkoja. Sen sijaan yleinen syy sijoittaa kultaan (hajautuksen ohella) on kullan tuoma inflaatiosuoja.

Tämä inflaatiosuoja tulee siitä, että kullan määrä maailmassa pysyy suhteellisen vakiona, kun taas paperirahan määrää lisätään keskuspankkien toimesta jatkuvasti (=inflaatio). Tämä johtaa normaalioloissa kullan (paperirahassa lasketun) hinnan nousuun, pitkällä aikavälillä.

Kulta on myös kätevä tapa kuljettaa suuriakin omaisuuseriä paikasta toiseen, joka on historiallisesti ollut tärkeä seikka poliittisten myllerrysten ja sotien aikakausilla. Esimerkki kiinteistöjä ei voi kuljettaa rajojen yli, mutta kultana voi helposti siirtää hetkessä suurenkin omaisuuden paikasta toiseen.

Lisäksi kultaa pystyy helposti ostamaan, myymään, ja varastoimaan kaikissa maailman kolkissa, joten sen muuntaminen arvon säilytyksen välineestä käteiseksi paperirahaksi onnistuu erittäin vaivattomasti.

Sijoittaminen kultaan – kultaharkot

Kultaan sijoittaminen: kultaharkko

Jos haluat sijoittaa suuria määriä sijoitussalkustasi kultaan, tehokas tapa on hankkia kultaharkkoja, joiden avulla saat ostettua kultasi mahdollisimman lähelle maailmanmarkkinahintaa.

On tärkeä huomata myös, että voit ostaa kultaharkkosi monessa erilaisessa koossa. Standardikokoihin maailmanlaajuisesti kuuluvat 1, 10, ja 32,15 unssin painoiset harkot (joissa 32,15 unssia on 1 kilogramma), kuin myös suuremmissa 100 unssin ja 400 unssin koissa.

Kultaharkkojen hintaan kuuluu yleisesti ottaen pieni preemio yli kullan spot-hinnan, joka kattaa harkon valmistamisesta aiheutuneet kustannukset. Mitä suurempi ostamasi kultaharkko on, sitä pienempi tämä preemio (prosenttisuhteessa) yleensä on.

Kuten muissakin sijoitusluokissa, sinun kannattaa määritellä kultakauppiaasi ja sen toiminnan taustat yksityiskohtaisesti. Pitkään alalla toimineet ja luotettavat kultakauppiaat tarjoavat tunnettujen kultaharkkojen tuottajien tuotteita, joka tuo oman turvallisuutensa väärennöksiä vastaan.

Lisäksi sinun tulisi olla valmis maksamaan kultaharkon testauksesta ostaessasi tai myydessäsi sen, jonka avulla varmistutaan tämän omaisuuden puhtausluokasta ja aitoudesta, tuoden turvaa kaupan molemmille osapuolille.

Sijoittaminen kultaan – kultakolikot

Jos haluat sijoittaa kultaan pienissä erissä, hyvä vaihtoehto minikokoisille kultaharkoille ovat kultakolikot, joita on helppo myydä eteenpäin, säilyttää, ja useimmiten myös jakaa pienempiin osiin.

Kultakolikoita painavat useat valtiollisesti omistavat rahapajat, joka tuo niiden kaupankäyntiin tunnettavuutta ja luotettavuutta, etenkin suhteessa kolikon kullan puhtauden luokitukseen sekä sen jälleenmyyntimahdollisuuksiin, koska nämä kolikot ovat hyvin tunnettuja kaikkien kultakauppiaiden keskuudessa.

Useimmat kultakolikot sisältävät täsmälleen 1, ½, ¼, tai 1/10 unssia puhdasta kultaa kussakin kolikossa. Saatat kuitenkin löytää vanhempia kolikoita, joissa kultaa on myös muissa määrissä per kolikko (ja näitä vanhempia kolikoita on myös siten vaikeampi hinnoitella).

Suosittuja ja maailmanlaajuisesti tunnettuja kultakolikoita ovat muun muassa:

American Buffalo (tunnetaan myös nimellä kultabiisoni)
Vienna Philharmonic
Canadian Maple Leaf

Muihin suosittuihin kultakolikoihin lukeutuvat (jotka ovat 22 karaatin kultaa, 0,9167 puhtaudella, sisältäen 10% kuparia):

American Eagle
Krugerrand