Steven A. Cohen on amerikkalainen hedge fund treidaaja, jonka osakemarkkinastrategioihin keskittynyt SAC Capital Advisors kuuluu maailman suurimpiin alallaan.
Cohen, jota Wall Street Journal on kutsunut vuodesta 2006 “hedgerahastojen kuninkaaksi”, syntyi Great Neckin kaupungissa New Yorkin osavaltiossa Yhdysvaltoja. Hänen isänsä oli Manhattanin vaatteidenvalmistukseen erikoistuneella alueella toiminut pukuräätäli, ja hänen äitinsä oli osa-aikainen pianonsoiton opettaja.
Ensimmäiset merkit Stevenin suuntautumisesta treidaamisen pariin tulivat hänen lukioaikanaan, jolloin hän alkoi pelata pokeria turnauksissa. Cohenin omien sanojen mukaan pelaaminen opetti hänelle “kuinka ottaa riskejä”.
Hän valmistui kansantaloustieteen opintosuunnalta finanssialalla tunnetun University of Pennsylvanian Wharton School koulusta (josta ovat valmistuneet myös mm. Michael Milken ja Donald Trump) vuonna 1978. Yliopistoaikanaan hänen ystävänsä auttoi opintorahoillaan Steveniä avaamaan sijoitustilin $1000 alkupääomalla.
Whartonin jälkeen Cohen aloitti uransa Wall Streetillä ensin juniori treidaajana Gruntal & Co:n optio-arbitraasi osastolla vuonna 1978. Hän yleni nopeasti, päätyen lopulta hallinnoimaan $75 miljoonan optio-portfoliota ja kuuden treidaajan osastoa vuoteen 1984 mennessä.
Tuonaikaisten arvioiden mukaan Cohen tuotti treidauksellaan firmalleen noin $100 000 per päivä.
Ura Gruntalilla jatkui vuoteen 1992, jolloin Cohen perusti oman hedgerahastonsa, SAC Capital Partnersin, alkupääomana $20 miljoonaa hänen omaa rahaansa. Tästä suhteellisen vaatimattomasta alusta kasvoi nykyinen maailman suurimpiin kuuluva hedgerahasto, joka hallinnoi yli $15 miljardia asiakasvaroja, ja jossa työskentelee yli 1000 analyytikkoa ja treidaajaa.
SAC:n (joka tulee lyhennyksenä Stevenin koko nimen alkukirjaimista) on ollut toimintavuosinaan suuren koonsa ohella myös markkinoiden menestyneimpiä, jonka vuotuinen tuotto on ollut keskimäärin noin 25 prosenttia.
Hedgerahasto on kuuluisa myös siitä, että sen asiakkailtaan ottamat palkkiot kuuluvat markkinoiden suurimpiin, 3 %:n vuotuinen hallinnointipalkkio ja 50 % tuottopalkkio, alalla, jossa lähes kaikki hedgerahastot veloittavat 2 %:n hallinnointipalkkion ja 20 %:n tuottopalkkion.
Nämä suuret palkkiot yhdistettynä poikkeuksellisen menestykselliseen treidaamiseen ovat tehneet Cohenista maailman rikkaimpiin kuuluvan ihmisen, ja esimerkiksi Forbes-lehti arvioi hänen omaisuudekseen $9,3 miljardia (maaliskuu 2013).
SAC Capital on firmana offshore hedgerahasto, joka on rekisteröity Anguillaan, ja sillä on päätoimistot Stamfordissa (Connecticut) sekä New York Cityssä. Satelliittitoimistoja löytyy kaupungeista San Francisco, Hong Kong, Boston, Shanghai, Lontoo, Sydney, Frankfurt, Rio de Janeiro, ja Lontoo.
Steven A. Cohen – treidausstrategia
Cohenin hedgerahaston strategiaa on usein kutsuttu “sijoittamisen mosaiikkiteoriaksi”, jossa SAC pyrkii hankkimaan treidausedun muihin markkinoilla sijoittaviin tahoihin verrattuna luomalla muita täydellisemmän kuvan sijoituskohteistaan.
Saadakseen mahdollisimman paljon informaatiota kustakin sijoituskohteestaan, SAC on keskittynyt vain isoimpiin, seuratuimpiin, ja likvideimpiin osakkeisiin, joista markkinoille tulee lukematon määrä analyytikkoraportteja, uutisinformaatiota, ja muuta fundamentaali-informaatiota.
Siten Cohenin perusstrategiana on ollut (onnistuneesti) haastaa ns. tehokkaiden markkinoiden teoria hankkimalla muita sijoittajia parempi käsitys kunkin osakkeen arvosta, sijoittaen vain aliarvostettuihin kohteisiin.
Kun SAC löytää tälläisen aliarvostetun kohteen, sen tekemät sijoitukset ovat merkittäviä (johtuen rahaston koosta), ja esimerkiksi Bloomberg BusinessWeek lehti arvioi SAC Capital Advisors vastaavan jopa 3%:sta NYSE osakepörssin ja 1%:sta Nasdaqin päivittäisestä kaupankäynnistä. Rahaston kaupankäyntikustannuksiksi on arvioitu vuositasolla jopa $1 miljardia.
Firman kasvaessa SAC:n käyttämää fundamentaali-analyysiä on raporttien mukaan täydennetty kvantitatiivisilla treidausstrategioilla, joka voi selittää osaltaan suuren kaupankäyntivolyymin. Kokonaisuudessaan Cohenin käyttämä metodi on edelleen kuitenkin liikesalaisuus ja sen markkinoilla saavuttama kilpailuetu.