Suomen Pankki korot ja korkopolitiikka

Suomen Pankki korot resursseihin kuuluvat tilastot sekä euribor-viitekoroista että suomalaisten pankkien omista viitekoroista.

Yksi Suomen Pankin perustehtävistä osana Euroopan keskuspankki- ja eurojärjestelmää on ylläpitää ja julkaista korkotilastoja julkisena palveluna.

Nykyisin tämä julkaisutoiminta tapahtuu varsinkin pankin nettisivujen kautta, jossa tilastot on keskitetty osoitteeseen:

www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/korot/

Suomen Pankki.

Pankin tarjoamiin tilastotietoihin kuuluvat historialliset tiedot

euriborkoroista,
peruskorosta ja viivästyskorosta,
EKP:n ohjauskoroista (perusrahoitusoperaatioiden korko, maksuvalmiusluoton korko, EKP:n talletuskorko),
pankkien omista viitekoroista, sekä
rahalaitosten laina- ja talletuskoroista.

Näiden korkojen lisäksi sivuilta on luettavissa historialliset peruskorko-tiedot, jonka maan Valtiovarainministeriö vahvistaa aina kesä- ja joulukuussa seuraavaksi puoleksi kalenterivuodeksi kerrallaan.

Suomen Pankin tehtäviin kuuluu myös ilmoittaa maassa viivästyskoron määrittämisessä käytettävä viitekorko (viivästyskorko on viitekorko lisättynä korkolain mukaisella prosenttiyksiköllä).

Suurin osa tiedoista on tilastollisessa, omalle koneelle suoraan ladattavassa muodossa, jossa voit valita talletusformaatiksi joko XML, CSV, PDF, tai MS Excel-yhteensopivat muodot.

Koska monet sijoittajat tekevät nykyään sijoituspäätöksiä osittain Suomen Pankin julkaisemien tietojen pohjalta, tällaisten tietojen saaminen nopeasti omaan tietoon saattaa olla kriittistä.

Tässä suhteessa voit tilata uudet julkaisut omalle koneellesi useimmiten joko RSS syötteenä, tai sähköpostiin osoitteessa bof-fi.mail-pv.fi.

Voit tilata myös sisältöteeman mukaisia uutiskirjeitä Eurojatalous.fi-sivustolla julkaistuista artikkeleista, jotka koskevat Suomen ja Euroopan talouden näkymiä, ajankohtaista rahapolitiikkaa, sekä euroalueen rahoitusvakautta.


Yksi lisäkeinoista pysyä ajantasalla EKP:n korkopolitiikasta ja Suomen Pankin toiminnasta osana tämän politiikan toteuttamista on seurata Suomen Pankin virallinen Facebook-sivu, osoitteessa www.facebook.com/BankofFinland/.