Treidaus opas

Katsaus parhaisiin treidaus opas kirjoihin, tietolähteisiin, sekä erilaisiin tapoihin opiskella kaupankäyntiä finanssimarkkinoilla.

Treidaaminen on yksi sijoittamisen muoto, jossa käytetään näkemyksen ottamiseen joko teknistä analyysiä tai fundamentaali-analyysiä.

Näistä kahdesta vaihtoehdosta tekninen analyysi keskittyy analysoimaan hinta- ja volyymidataa, pyrkien ennustamaan tulevia hintoja ja hinnanmuodostuksen suuntaa trendeinä eri aikavälien yli.

Useimmat päivätreidaajat luottavat kaupankäynnissään tekniseen analyysiin, sillä hintainformaation perusteella treidaamisen voi helposti myös automatisoida.

Fundamentaali analyysi puolestaan luottaa finanssimarkkinoiden perusdataan, kuten firmojen tasetietoihin, kansantalouden lukuihin, ja vaikkapa yrityksen johdon laatuun kvalitatiivisen arvioinnin perusteella.

Treidaus – teknisen analyysin opiskelu

Teknisen analyysin opiskeluun löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, kirjoista internet kursseihin, ja myös kauppakorkeakoulujen kursseihin sekä markkinainformaation tarjoajien, kuten Bloombergin ja Reutersin, järjestämiin koulutuksiin.

VIDEO: Tradestation ohjelmistofirman 1h4min pituine johdanto teknisen analyysin käyttöön.

Kirjoista löytyy useita perusteoksia, mutta monen treidaajan hyllystä löytyy varsinkin alan pioneerin, John Murphyn perusteos, “Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Application”.

Treidaus opas

Murphy on tehnyt myös muita merkittäviä teknisen analyysin teoksia, huomattavimpana “Intermarket Analysis: Profiting from Global Market Relationships”, joka käsittelee teknistä analyysiä erilaisten markkinoiden välillä (esimerkiksi kultamarkkinoiden ja valtioiden joukkovelkakirjojen välillä).

Internet kurssien suhteen kannattaa useimmiten olla erittäin varovainen, koska niiden taso vaihtelee niin voimakkaasti.

Paras tapa tutustua tällaisten nettikouluttajien tarjontaan on ottaa muutama ilmainen, demonstraatiokurssi, ja kartoittaa firman tasoa näiden perusteella ennenkuin sijoittaa aikaansa ja rahaansa koko kurssin hankkimiseen.

Monella internet sijoitusfirmalla on koulutusosastonsa, jonka tarkoituksena on opettaa asiakkailleen ja potentiaalisille asiakkailleen treidaamisen perusteita. Sen takia usein ensimmäinen paikka, josta sinun kannattaa etsiä ilmaisia nettikursseja on oma välittäjäsi www-sivusto.

Teknisen analyysin alalla on myös useita menestystarinoita, joiden treidaustapoja on tutkittu julkisesti ja erilaisten kirjojen kautta.

Näihin menestyjätreidaajiin kuuluvat esimerkiksi Louis Bacon Moore (Moore Capital Management), John W. Henry (hedge fund manageri, parhaiten tunnettu Boston Red Sox baseball-joukkueen omistajana), sekä Richard Dennis (Turtle Trading strategian kehittäjä).

Yksi suosituimmista moderneista kirjoista joka tutustuu erilaisiin menestystreidaajiin on Michael Covelin 2009 kirja “Trend Following: How Great Traders Make Millions in Up or Down Markets”, klassikoista kohokohtiin kuuluessa vuoden 1988 Jack D. Schwagerin kirja “Market Wizards”.

Treidaus – fundamentaali-analyysin opiskelu

Fundamentaali-analyysi on pääopiskelu-alue muun muassa suomalaisissa ja kansainvälisissä kauppakorkeakouluissa treidaamisen suhteen, sillä strategia keskittyy tutkimaan finanssituotteen “fundamentteja”, hinnan ulkopuolella, kuten firman tasetta ja tuloslaskelmaa, kansantalouden terveyden lukuja (kuten työttömyysastetta ja inflaatiota), sekä muuta perusinformaatiota.

Fundamentaalisen analyysin opiskelu vaatii usein keskittymistä tiettyyn markkinoihin, kun verrattuna esimerkiksi teknisen analyysin metodeja voi käyttää kaikilla finanssimarkkinoilla.

Esimerkiksi valuuttoja treidaavan fundamentaali-analyytikon analyysin kohteita ovat useimmiten kansantalouden suuret vaikutteet, kuten keskuspankkien luoman rahan määrä, kansantalouden kauppa-ja vaihtotase ja isot kv. yrityskaupat, sekä poliittiset epävarmuustekijät.

Usein paras tapa lähestyä fundamentaali-analyysiä tietyn markkinan suhteen on tutustua menestyneisiin treidaajiin tällä alueella, joihin yleisellä tasolla kuuluvat muun muassa sellaiset nimet kuin Jim Rogers, George Soros, ja tietyllä tapaa myös Warren Buffet, joka luokittelee itsensä tosin sijoittajaksi.

Warren Buffetin itsensä suosittelemiin osakemarkkinoiden fundamentaali-analyysin kirjoihin kuuluvat mm. Benjamin Grahamin ja David Doddin “Security Analysis” sekä Grahamin “The Intelligent Investor”.


Useat fundamenteilla treidaavat käyttävät sekastrategiaa, jossa fundamentaali-analyysi on yhdistetty teknisen analyysin metodeihin, esimerkiksi siten, että fundamentaali strategia määrittelee mihin arvopapereihin sijoittaja keskittyy, kun taas tekninen analyysi kertoo tarkat myynti- ja ostoajankohdat.

Leave a Comment