Trendi treidaus

Trendi treidaus on yksi suosituimmista treidaamisen strategioista, ja sen avulla sijoittaja ottaa yleensä position, jonka perusteella tyypillinen sijoituksen pitoaika on viikkoja, ei päiviä tai tunteja, kuten esimerkiksi päivätreidereilla.

Trendi treidaaminen on suosittua monen syyn takia.

Yksi tärkeimmistä on se, että trendi treidaamista voidaan tehdä muun työs ohessa, eikä se välttämättä vaadi tunnista tuntiin markkinoiden aktiivista seuraamista.

Päivän sisäinen treidaaminen esimerkiksi usein vaatii niin aktiivista osallistumista markkinoille, että sitä ei voi tehdä sivutyönä.

Useat päivänsisäiset strategiat, kuten ns. “skalppeeraus” strategia, tähtäävät rahan tekemiseen pienillä päivänsisäisilä kurssiliikkeillä.

Useimmat trendien mukaan treidausta tekevät sijoittavat rahansa teknisen analyysiin perustuvan järjestelmän pohjalta.

Tekninen analyysi on systeemi joka käyttää historiallisia hintatietoja osto ja myynti signaalien perustana.

Toinen mahdollinen strategia on käyttää lähes kaikkea muuta materiaalia kuin historiallisia hintatietoja, kuten vaikkapa yrityksen tulosta ja tasetta osakemarkkina-analyysissä.

Keskeistä osaa trendien pohjalta tapahtuvassa treidauksessa näyttelee usein riskin hallinnan systeemit, eli ns. money management systeemit.

Näiden systeemien on tarkoitus vastata mm. kysymykseen kuinka paljon sijoittaja riskeeraa per positio, kuinka paljon kokonaisportfoliosta on riskeerattuna maksimissaan, ja kuinka sijoittaja reagoi sijoitustoiminnasta tuleviin tappioihin.

Tämän riskien hallinnan avulla on tarkoitus välttää ns. “risk of ruin”, joka viittaa siihen että jokaisella systeemillä on periodeja jolloin se tuottaa tappiota, ja tarkoitus on että treiderin pääoma ei mene kokonaisuudessaan tällaisena periodeina ja että sitä on jäljellä kun koittaa periodi jolloin systeemi jälleen toimii.

Riskien hallinnan osaa ovat myös ns. stopparit, jotka viittaavat sijoittaman asettamiin stop-loss määräyksiin, jos sijoituksen kurssi saavuttaa riskin hallinnan määrittelemän maksimaalisen tappion.

Tämä systeemi on erityisen tärkeä jos treideri käyttää ns. pyramidi tekniikkaa positioidensa kasvattamiseen.

Pyramidi tekniikka viittaa sellaiseen järjestelmään, jossa sijoittaja laittaa markkinoille uusia positioita kun sijoituksen kurssi muuttuu suuntaan joka on sijoittajalle suotuisa.

Nämä uudet sijoitukset kasvattavat myös riskiä sijoittajan portfoliossa, joten riskinhallinnassa tulee olla erityinen huomio pyramidi systeemin kasvattamien riskien varalta.

Kuuluisia trendien perusteella treidaavia sijoittajia ovat mm. Jim Rogers sekä Richard Dennis.

Leave a Comment