Ukrainan valuutta

Valuutta, josta käytetään myös nimiä hryvnia, hryvnya, ja grivna, sekä ISO 4217 valuuttakoodia UAH, jonka näet mm. valuutanvaihtopisteiden yhteydessä.

Hryvnia, jonka painamisesta ja hallinnoinnista vastaa maan keskuspankki, Ukrainan Kansallispankki, on jaettu edelleen 100 kopiyokiin.

Modernin Ukrainen valuutan vaihtoehtoiset kirjoitustavat (hryvna, hrivna, gryvna tai grivna) johtuvat rahan venäjänkielisestä kirjoitustavasta, joka lausutaan “grívna”.

Ukrainan keskuspankki on kuitenkin painottanut etenkin valuutan kirjoitustavan erotusta “grivna” versiosta, johtuen historiallisen Kiovan Venäjän (v. 882 – 1283) käyttämästä samannimisestä valuutasta.

Standardi suomenkielinen (ja englanninkielinen) nimi valuutalle on kuitenkin hryvnia.

Hryvniaa merkitsevänä symbolina käytetään kursiivia ukrainalaista kirjainta He (), josta löytyy horisontaalinen kaksoisviiva, symbolisoiden stabiliteettia, samaan tapaan valuuttasymboleiden ¥ ja € kanssa.

Symboli tuli ensimmäistä kertaa käyttöön vuonna 2005, mutta sen käyttö maan sisällä on harvinaista. Sen sijaan tapaat maassa käydessä useasti valuuttasymboliin “грн”.

Ukrainan valuutta – kolikot ja setelit

Ukrainan valuutta

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen periodin jälkeisellä ajalla painetut ensimmäiset hryvniat eivät sisältäneet kierrossa lainkaan kolikoita, vaikka niitä oli painettu jo vuonna 1992.

Kolikot, jotka laskettiin maksuvälineiksi vuoden 1996 syyskuussa, sisälsivät ensin 1 ja 50 kopeckin nimellisarvoisia yksiköitä, joiden rinnalle tulivat vuonna 1997 1 hryvnian kolikot.

Ennen vuotta 2001 useimmat ukranalaiset kolikot painettiin Luhansk Cartridge Factory rahapajan toimesta sekä italialaisissa rahapajoissa. Vuodesta 2001 alkaen maan valuutta on painettu kokonaisuudessaan kansallispankin toimesta.

Kolikot, joita on kierrossa nimellisarvoissa 1, 2, 5, 10, 25, 50 kopiyokia sekä 1 hryvnia, ovat Vasyl Lopatan suunnittelemia.

Neuvostoliitosta itsenäistymisen jälkeisellä periodilla Ukraina on laittanut lisäksi kiertoon kokonaisuudessaan kolme sarjaa seteleitä maksuvälineiksi, nimellisarvoissa 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, ja 500 hryvniaa.

Ensimmäinen setelisarja laitettiin kiertoon vuoden 1996 aikana, vaikka ne oli painettu jo vuoden 1992 aikana (nimellisarvoissa 1, 2, 5, 10 ja 20 hryven).

Kukin ukrainalaisista seteleistä oli alkuun paikallisten taiteilijoiden, Vasyl Lopatan ja Borys Maksymovin käsialaa.

Toisen setelisarjan myötä, vuonna 1996, maassa tulivat käyttöön myös 50 ja 100 hryvnian setelit, joiden painamisesta ja suunnittelusta (uusien 1 hryvnian seteleiden kanssa) brittiläinen De La Rue.

Vuonna 2001 maassa otettiin käyttöön 200 hryvnian setelit, joita seurasivat vuonna 2006, kolmannen setelisarjan myötä 500 hryvnian setelit.

Kukin näistä kolmesta setelisarjan painatuksesta on edelleen laillista maksuvälineistöä, mutta varhaisimpia seteleitä 1990-luvulta näkee käytännössä harvoin.

Inflaation myötä alemman nimellisarvon kopecka kolikot ovat lähes arvottomia, samaan tapaan kuin 1 hryvnian setelit, mutta ne ovat kuitenkin edelleen laajasti käytössä pienempiä ostoksia varten.

Maasta löytyy sekä 1 hryvnian seteli että kolikko, joista seteli on huomattavasti yleisimmin käytetty maksuväline. Muista seteleistä etenkin 100 hryvnian seteli on yksi käytetyimmistä.