Valtion maksama ASP laina korkotuki

ASP laina korkotuki on yksi niistä tavoista, joilla valtio tulee nuoria ensiasunnon ostajia vastaan poikkeuksellisilla eduilla ja hyödyillä.

Voit saada ASP-lainaa, kun olet säästänyt ASP-tilillesi vähintään kahdeksan kvartaalia ja kunkin kvartaalin suoritus on 150 – 3000 euroa. ASP-lainaa voit saada 9 * ASP-säästöjen verran ja maksimissaan 90 % asunnon hankintahinnasta.

Lisäksi korkotuetun ASP-lainan määrään vaikuttaa asunnon sijaintikunta. Esimerkiksi alueilla Turku ja Tampere ASP-lainan maksimimäärä on 115 000 euroa.

Mikäli ASP-laina ei riitä kattamaan ensiasuntosi hankintahintaa, voit sopia pankin kanssa ns. lisälainan otosta. Huomaa, että tähän lisälainaan ei kuitenkaan sovelleta ASP-järjestelmään liittyviä sääntöjä, eikä se siten ole korkotuettua lainaa.

Esimerkiksi Danske Bankin tilastojen perusteella noin 60 % heidän ASP-laina-asiakkaistaan joutuu ottamaan lisälainaa, lisälainan määrän ollessa keskimäärin reilut 20 % kokonaislainasummasta.

Valtion maksama korkotuki ASP-lainallesi

Kun ASP-järjestelmä luotiin alunperin vuonna 1980, ensiasunnon ostajille haluttiin luoda ennakoitava ja säästämiseen kannustava, helppokulkuinen väylä.

Osaksi tämän ennakoitavuuden luontia tuli valtion myöntämä korkotuki ASP-lainoille, joka auttaa lainan takaisinmaksussa periodeilla, joilla korot ovat voimakkaassa nousussa.

Pankit saavat vapaasti sitoa ASP-lainansa korot johonkin viitekorkoon, joista yleisimmin käytettyjä ovat euribor-korot ja pankkien omat prime-korot. Uusien asuntolainasopimusten suosituin viitekorko on jo pitkään ollut 12 kuukauden euribor.

ASP-järjestelmään liittyvä valtion korkotuki tulee ajankohtaiseksi silloin, kun ottamasi ASP-lainan vuotuinen korko ylittää 3,8 prosentin kynnyksen.

Valtio maksaa korkotukea 70 prosenttia korkotukilainasta perittävän vuotuisen koron siitä osasta, joka ylittää tämän 3,8 prosentin kynnystason. Periodeilla, joilla ottamasi ASP-lainan korko jää alle 3,8 prosenttia, maksat koron kokonaisuudessaan itse.

Maksimissaan ASP-lainan takaisinmaksuaika voi olla 25 vuotta. Valtio myöntää korkotukea kuitenkin vain ensimmäiselle kymmenelle vuodelle lainan ensimmäisestä nostosta alkaen.

Käytännössä korkotuen maksaminen tapahtuu siten, että lainapankkisi laskuttaa sinulta korkoa josta on suoraan vähennetty valtion tukena maksama osuus. Valtiokonttori tilittää näitä korkotuen maksuja pankeille kaksi kertaa vuodessa.