Valtiontakaus ASP lainoissa osana vakuusvaatimusta

Valtiontakaus ASP lainoissa on keskeinen osa niitä keinoja, joilla ASP-järjestelmässä tuetaan ensiasunnon ostajia.

Muita asuntosäästöpalkkio-järjestelmän säästämisen ja ensiasunnon ostamisen kannustinkeinoja ovat mm. lainan korkotuki, erinomainen talletuskorko, sekä lisäkorko talletuksille kun ensiasunto on hankittu.

ASP-lainan valtiontakaus on maksuton palvelu, josta sinun on sovittava kirjallisesti ennen asunnon kaupantekoa käytävien lainaneuvottelujen yhteydessä.

Siten sinun ei tarvitse hakea valtiontakausta erikseen, vaan se myönnetään pankissa asuntolainan myöntämisen yhteydessä.

ASP-lainojen valtiontakauksen yksityiskohdat

Valtion takaamaa ASP-lainaa voi olla maksimissaan 90 % ensiasunnon hankintahinnasta.

Esimerkiksi Danske Bankin asiakkaista tilastojen perusteella noin 60% tarvitsee ASP-lainan lisäksi pankilta lisälainaa, johon ei sovelleta ASP-järjestelmän sääntöjä.

Voit saada valtiontakauksen myös tälle ASP-lisälainalle.

Sekä ASP-lainan että -lisälainan kohdalla takaus voi olla enintään 25 prosenttia lainasta.

Vaikka ASP-lainalle takaus on ilmainen, lisälainan osalta takaus on maksullinen, vuoden 2019 tietojen perusteella 2,5 prosenttia valtiontakauksen määrästä.

Asuntokohtainen valtiontakauksen enimmäismäärä on 50 000 euroa.

Jos haluat siirtää valtiontakauksellisen ASP-lainan uuteen asuntoon, valtion takaamaa lainaa voi tällöin olla enimmillään 85 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Takaus voi tällöin olla enintään 20 prosenttia lainasta.

Valtiontakauksen saamiselle ei ole tulo- tai varallisuusrajoja.

Laina-aika valtion takaamissa lainoissa, myös ASP-lainoissa, on enintään 25 vuotta lainan tai sen ensimmäisen erän nostamisesta lukien.

Voit saada lyhennysvapaata enimmillään 2 vuotta, jos et pysty maksamaan lainaasi esimerkiksi sairauden, työttömyyden, perhevapaan tai muun näihin rinnastettavan taloudellisen syyn vuoksi.