Valuutta arvo

Valuutta arvo määräytyy ns. interbank kaupankäynnissä, johon osallistuvat suurimmat pankit sekä yritykset kautta maailman.

Nämä interbank markkinat eivät ole fyysinen kaupankäyntipaikka, vaan tämä kaupankäynti tapahtuu olinpaikasta huolimatta sähköisten kaupankäyntityökalujen välityksellä.

Valuuttamarkkinat ovat volyymillä mitattuna maailman suurimmat finanssimarkkinat, ja erilaisista kaupankäyntipaikoista eniten valuutoilla käydään kauppaa Lontoon finanssikeskuksen kautta.

Kaupankäyntierät interbank markkinoilla ovat erittäin suuret, sadoissa tuhansissa per ostettava/myytävä valuutta. Siten esim. yksittäisten sijoittajien ja treidereiden kaupankäyntivolyymit usein eivät ole riittävät osallistumaan tähän kaupankäyntiin, vaikka muutoin esteitä ei olisikaan.

On hyvä huomata että valuutan arvo interbank kaupankäynnissä ei ole sama kuin minkä turistit maksavat käteisvaluutta vaihdoissa tai maksaessaan ulkomailla luottokortilla.

Näissä tapauksissa yksittäinen valuutan vaihtaja saa vaihdettua valuutan huonompaan kurssiin kuin interbank markkinoilla. Esim. oanda.com käyttää näiden kurssien arvioinnissa 2% huonompaa kurssia luottokortti valuuttakursseille ja 4% huonompia kursseja käteisvaluutan vaihdolle.

Jos tarvitset historiallisia kursseja valuutan arvoista kirjanpidollisia merkintöjä varten, usein näihiin muunnoksiin käytetään maiden keskuspankkien virallisesti julkistamia valuuttakursseja eri päiville.

Suomen kohdalla näitä kursseja julkaisevat sekä Suomen Keskuspankki sekä Euroopan Keskuspankki, jonka alueellinen osapankki Suomen Pankki on.

Muihin tarkoituksiin nykyisiä sekä historiallisia valuuttakursseja on tarjolla mm. suosituista valuuttaportaaleista xe.com sekä oanda.com.

Jos olet aikeissa vaihtaa valuuttaa, on hyvä huomata se, että usein kansainvälisellä pankkikortilla tai luottokortilla automaatista nostettu vieras valuutta ulkomailla on edullisempi tapa kuin vaihtaa käteistä maiden valuutanvaihtopisteissä.

Kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä pankkisi tai luottokorttiyhtiösi palvelunumeroihin, josta saat tietää käytetyt vaihtokurssit, joita voit sitten verrata tarjolla oleviin valuutanvaihto piste kursseihin.

Huonoimmat vaihtokurssit on yleisesti hotelleissa ja muissa ei pankki- ja valuutanvaihto toimialalla pääasiallisesti toimivissa yrityksistä. Valuutanvaihto pisteistä kannattaa usein suosia toimijia jotka eivät sijaitse lentokentillä, jos mahdollista, sillä niiden kurssit ovat varsin yleisesti huonommat kuin kaupunkien keskustojen kilpaillummat valuuttakurssit.

Joissakin maissa, kuten esim. Latinalaisessa Amerikassa monessa maassa, sinua saattavat lähestyä kadulla valuutan vaihtoa ehdottavat paikalliset. Näiden toimijien kohdalla on aina, AINA, parasta jatkaa matkaa eikä pysähtyä tekemään kauppaa heidän kanssaan.

Tämä sen takia, että melkeinpä aina, minimissään, voit joutua huijatuksi joko väärällä rahalla tai väärällä takaisinannetulla summalla, ja pahemmissa tapauksissa voit joutua pahoinpitelyn ja ryöstön uhriksi.

Leave a Comment