Vip Rahoitus Oy

Vip Rahoitus Oy oli vuoteen 2011 saakka toiminut, pienlainoja tarjonnut rahoitusyhtiö.

Tamperelainen pienluottoyritys tarjosi pienikokoisia, alle EUR 1000 kokoisia luottoja yksityisasiakkailleen koko Suomen alueella.

Muiden vippipalveluiden tapaan yrityksen lainoilla oli lyhyet takaisinmaksuajat, viikoista maksimissaan kuukausiin.

Pienluottoina rahojen pääasiallinen käyttötarkoitus oli etupäässä avustaa lainanottajaa etenkin yllättäviin menoihin, laina-ajalla, jonka takaisinmaksu oli kohdistettu seuraavaan palkkapäivään (muutaman viikon eteenpäin lainahetkestä).

Toisin kuin kulutusluotoissa, joiden summat ovat suurempia ja laina-ajat pidempiä, pikavipeissä ei normaalisti tarvita vakuuksia tai takaajia.

Niiden sijasta pienlainan myöntämisehtoihin kuuluvat useimmiten esimerkiksi luottokelpoisuus (ei maksuhäiriömerkintöjä), Suomen kansalaisuus, sekä kiinteä asuinpaikka kotimaassa.

Alkuun pikavipeistä käytettiin myös nimitystä SMS laina, koska vippejä haettiin pääasiassa matkapuhelimen tekstiviestejä käyttäen.

Lakimuutoksen myötä, joka velvoitti pikavippi yhtiöitä tunnistamaan asiakkaansa perusteellisimmin, tunnistautuminen siirtyi verkkopankkitunnuksiin, matkapuhelinliittymän omistajan nimen tunnistamisen sijasta.