VISA Electron ulkomailla (käyttö päättyy 2021-2024)

Katsaus VISA Electron ulkomailla käyttöön, missä kortti käy maksuvälineeksi ja missä voit kohdata ongelmia Electronin kanssa.

PÄIVITYS 2021: Kansainvälinen korttiyhtiö Visa on päättänyt lopettaa Electron-kortit vuoden 2024 alussa. Samaan aikaan myös kotimaisten pankkien, kuten Osuuspankin Visa Electron -korttien käyttö päättyy (OP-Visa Electron -korttien käyttäjät saavat automaattisesti uuden Electronin korvaavan kortin vuosien 2021–2024 aikana).

Electron on tuotteena pankkitiliisi liitetty maksukortti, joka avulla maksat ostokset ja nostat käteistä suoraan tililtäsi, myös ulkomailla.

Jotta voisit käyttää korttia maksuvälineenä, asioimassasi myyntipisteessä täytyy olla VISA Electron valmius, joka yleensä näkyy “VISA Electron” logona kassan tai ostopisteen yhteydessä.

Näitä myyntipisteitä on maailmalla ja kotimaassa yhteensä 5,2 miljoonaa.

Jos asioimasi myyntipiste ulkomailla ei hyväksy VISA Electron korttiasi, voit nostaa tarvitsemasi rahat käteiseksi lähimmästä VISA logolla varustetusta automaatista (suurin osa maailman käteisautomaateista).

Nordea VISA Electron

Koska kortilta varataan rahat aina ostohetken yhteydessä, eikä siihen liity maksuaika- tai luotto-ominaisuutta, Electroneja voivat käyttää myös alaikäiset (vanhempien suostumuksella).

Kun nostat Electron kortilla rahaa käteisautomaatilla tai teet sillä ostoksen, pankkitililtäsi varataan rahat tätä varten, ja itse tiliveloitus tapahtuu muutaman päivän kuluttua tapahtumasta.

Jos teet käteisnoston automaatilta kotimaassa, nämä veloitukset tapahtuvat reaaliajassa.

Asioidessasi ulkomaisen verkkokaupan kanssa, voit tehdä ostoksen esimerkiksi Handelsbankenin antamien tietojen mukaan, jos kyseisellä kauppiaalla täyttyvät seuraavat ehdot:

  • verkkokauppa hyväksyy Visa Electron -kortin maksuvälineenä
  • verkkokaupalla on käytössään CVV2-turvaluvun tarkistus tai Visa Secure -palvelu
  • kauppiaan verkkoyhteys on SSL-salattu

Huomaa myös, että ulkomailla ostokset tehdään usein eri valuutalla kuin Suomessa käytössä ja tililläsi olevilla euroilla. Siten VISA muuntaa ostoksesi veloituksen ajankohtaisen valuuttakurssin mukaisesti euroiksi.

Voit tarkistaa VISA:n käyttämät valuuttakurssit firman nettisivuilta, osoitteesta:

visa.co.uk/support/consumer/travel-support/exchange-rate-calculator.html

Sinun kannattaa tutustua myös Electron korttisi ulkomailla käytön hinnastoon tarkasti, sillä useimmilta pankeilta löytyy kortin käyttöön Suomen ulkopuolella huomattavia kuluja.


Esimerkiksi Handelsbanken veloittaa tätä kirjoitettaessa kustakin käteisautomaattinostosta muissa valuutoissa kuin euro EUR 2 per nosto + 2,5 % nostamasi rahamäärästä provisiona.