Voiko ASP tili nostoja tehdä ennen ensiasunnon ostoa?

Katsaus siihen yleiseen kysymykseen, voiko ASP tili nostoja tehdä ennen ensiasunnon ostoa?

Perussääntö ASP tililtä talletusten nostoon on varsin selkeä: ASP-sopimuksesi purkautuu, mikäli nostat ASP-tililtä varoja ennen sopimuksen ehtojen täyttymistä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi ennen kaupantekoa maksettavaan käsirahaan tai varausmaksuun ei voi käyttää ASP-tilillä olevia varoja, mutta maksamiseen voi käyttää muita omia varoja.

Jos tarvitset ASP-tilisi varoja muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon, voit milloin tahansa sulkea ASP-tilisi ja nostaa pois sillä olevat talletukset.

Kertyneille säästöille ei tällöin kuitenkaan makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

Halutessasi voit avata ASP-tilin uudestaan milloin tahansa, mikäli ikään liittyvä ehto täytyy ja olet edelleen markkinoilla ensiasunnon ostajan roolissa.

Tilin uudelleenavausta varten, sinun tulee tehdä pankkisi kanssa uusi ASP-sopimus.

Väliaikaisrahoitus – väliaikainen asuntolaina

Jos haluat ostaa asunnon ennen kuin ASP-sopimuksen mukaiset säästämisen ehdot ovat täyttyneet, voit sopia pankkisi kanssa väliaikaisesta asuntolainasta.

Ehtona väliaikaisrahoitukselle on kuitenkin se, että olet jo tehnyt ASP-tilillesi talletuksia vähintään neljänä vuosineljänneksenä.

Väliaikaiseen asuntolainaan ei sovelleta ASP-lainan ehtoja tai etuja, vaan sovit sen ehdot suoraan pankkisi kanssa.

Väliaikaisrahoitus ei voi olla vanhemmilta tai sukulaisilta lainattua rahaa, vaan sen on oltava pankilta saatua lainaa. Myöskään omia varoja ei voi tässä vaiheessa käyttää.

Jos hankit asunnon omistukseesi ennen kuin vähintään neljä hyväksyttävää talletusta on tehty, ASP-sopimus purkautuu, etkä myöskään voi saada ASP-etuja.

Sopiessasi väliaikaisesta asuntolainasta samalla sovitaan myös kokonaislainoituksesta, vaikka et joutuisikaan käyttämään väliaikaisrahoitusta kuin vain yhden erän verran tai et ollenkaan.

Väliaikainen asuntolaina maksetaan pois ASP-tilin varoilla sekä ASP-lainalla kun ASP-ehdot täyttyvät myöhemmin.

Tarvittaessa voit ottaa väliaikaiseen asuntolainaan vakuudeksi valtiontakauksen (enintään 20 prosenttia lainasta), jonka hinta on 2,5 prosenttia taattavasta lainamäärästä.

Takausmaksua ei palauteta sinulle, kun vaihdat väliaikaisrahoitukset myöhemmin ASP-lainoitukseksi.

Kun valtion takaama väliaikainen asuntolaina korvataan ASP-lainoituksella, valtiontakaus voi olla enintään 25 prosenttia lainasta. ASP-lainan osalta takaus on maksuton.

Väliaikaisella asuntolainalla ensiasunnon hankkimisen jälkeen sinun pitää jatkaa ASP-tilille tallettamista, kunnes omasäästöosuus on säästetty.

Väliaikaisrahoituksen suhteen sinun on sovittava suoraan pankin kanssa siitä, millä aikataululla tulet säästämään puuttuvat talletuserät sekä milloin väliaikaisrahoitus muutetaan ASP-rahoitukseksi.

Väliaikaisrahoitus on muutettava ASP-lainaksi 3 kk kuluessa siitä, kun ASP-lainan nostamiselle asetetut edellytykset täyttyvät, eli kun olet saanut säästettyä omasäästöosuuden ja kalenterivuosineljännekset tulevat täyteen.