Voiko ASP tilin avata uudestaan?

Yksi yleisimmistä kysymyksistä ASP tileihin liittyen on, voiko ASP tilin avata uudestaan?

ASP-säästämisen perusehtoihin kuuluu se, että ASP-tiliä avaava on lain (asuntosäästöpalkkiolaki) mukaisesti 15-39-vuotias, eikä hän ole aikaisemmin omistanut asuntoa.

Nämä vaatimukset johtuvat siitä, että ASP-järjestelmä ja sen kautta Suomen valtio pyrkii kannustamaan nuoria ensiasunnon ostajia säästämään rahaa asunnon ostoa kohti.

Aina kun ASP-tiliä avataan, myös jos sen tekee uudestaan, nämä perusehdot tulee toteutua (avioparin kohdalla yhteisen ASP-tilin toinen puolisoista voi olla täyttänyt 40-vuotta).

ASP-tilin lopettamisen ja sulkemiset syyt

ASP-sääntöjen puitteissa voit tallettajana lopettaa ASP-tilin ja ASP-säästämisen milloin haluat, mikäli elämäntilanteesi esimerkiksi vaatii tilillä olevien rahojen käyttämistä muihin tarkoituksiin kuin ensiasunnon ostoon.

Jos lopetat ASP-tilin, säästöille ei tällöin kuitenkaan makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

Toisaalta ASP-sopimus purkautuu pankin toimesta, jos nostat ASP-tililtä varoja ennen sopimuksen ehtojen täyttymistä.

Erikoistilanteena tähän löytyy myös se, että ASP-tililtä voidaan poistaa toinen aviopuolisoista, jolloin tili jää kokonaisuudessaan toiselle puolisolle.

ASP-tilin uudelleenavaaminen

Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaan voit avata ASP-tilin pankissa uudestaan, jos ikään liittyvä ehto täytyy ja olet edelleen ensiasunnon ostaja.


Jos haluat avata tilin uudestaan, sinun pitää tehdä pankin kanssa uusi ASP-sopimus, jossa määritellään ASP-tilin yksityiskohdista ja säästämisen ehdoista, jotka ovat saattaneet muuttua siitä, kun lopetit tilin aikaisemmin tai kun se suljettiin pankin toimesta.