Voiko ASP tilin lopettaa?

Usein asuntosäästöpalkkiojärjestelmän puitteissa esiin nouseva kysymys on se, voiko ASP tilin lopettaa ja millaisten ehtojen puitteissa?

ASP-säästämisen taustalla on asuntosäästöpalkkiolaki sekä ne pankin määrittämät ehdot, joihin suostuit, kun alunperin teit ASP-sopimuksen ASP-tilin avaamisesta.

Koska ASP-järjestelmä on tehty nuorille suomalaisille (15-39-vuotiaille) ja ensiasunnon ostoa varten, ikäryhmälle, jonka elämäntilanteet saattavat muuttua säästämisen aikana merkittävästikin, ASP-tilien avaaminen ja lopettaminen on tehty joustavaksi ja helpoksi.

Lain mukaan sinulla ei tarvitse olla mitään erityisiä syitä ASP-tilin lopettamiseen, vaan voit tehdä niin milloin haluat. Pankki myös lopettaa omalta puoleltaan ASP-tilisi, mikäli nostat sillä olevia varoja muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon.

ASP-tilin lopettaminen

Voit lopettaa ASP-tilille säästämisen ja käyttää varat muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon. Huomaa, että säästöille ei kuitenkaan tällöin makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

ASP-tilin lopettaminen tapahtuu useimmiten siten, että sinun täytyy ottaa yhteyttä ASP-tilipankkisi asiakaspalveluun, joka antaa tarkemmat ohjeet tilin muuttamiseksi normaalitiliksi.

Vaikka lopetat ASP-tilisi yhden (tai useamman kerran), voit avata ASP-tilin uudestaan, mikäli täytät ikään liittyvät ehdot ja olet edelleen ensiasunnon ostaja.


Jos haluat avata asuntosäästöpalkkiotilin uudestaan, sinun tulee tehdä pankin kanssa uusi ASP-sopimus.